Ez derült ki a koffeinről: jobb hír, mint hinnénk

kávé
Vágólapra másolva!
Noha a koffein kognitív előnyei már ismertek, mint a fokozott éberség, fokozott figyelem és jobb motoros képességek, az is kiderült, hogy a fókuszálásra és a problémamegoldásra is hatással van.
Vágólapra másolva!

– mondja Darya Zabelina, kutató, egyetemi adjunktus, az Arkansas Egyetem munkatársa, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a koffein és a kreativitás összefüggése egyáltalán nem ennyire kézenfekvő.

A Consciousness and Cognition folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megkülönböztetik a „konvergens" és a „divergens" gondolkodást. Az előbbit úgy definiálják, hogy egy konkrét megoldást keres egy problémára, például a "helyes" választ.

Ez utóbbit az ötletek generálása jellemzi,

ahol nagyszámú alkalmazható, újszerű vagy érdekes választ keresnek. Kimutatták, hogy a koffein javítja a konvergens gondolkodást, miközben nem befolyásolta szignifikánsan a divergens gondolkodást.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányhoz 80 önkéntes véletlenszerűen placebót vagy 200 mg koffeintablettát kapott, amely megegyezik egy erős csésze kávéval. Ezután tesztelték a hangulatukat, a gondolkodásukat és a munkamemóriát.

A kreativitással kapcsolatos eredmények mellett a koffein nem befolyásolta szignifikánsan a munkamemóriát,

ám a tesztet elvégző személyek arról számoltak be, hogy kevésbé érezték magukat szomorúnak.

„A 200 mg koffein jelentősen továbbfejlesztette a problémamegoldás képességét, de nem befolyásolta a kreatív gondolkodást – sem jó, sem rosszabb irányba"

– állapították meg a kutatók.