A múlt héten lerántottuk a leplet az ország legjobb vidéki éttermeiről

étel, étkezés, bor, étterem
Vágólapra másolva!
A múlt hét sem telhetett el ínyencségek nélkül: madártejet, gofrit és házi tepertőt készítettünk. Megtanultuk a hagyományos palócleves receptjét, aztán nagyokat pislogtunk, amikor kiderült, hogy már a rovatok lárvájának zsírjából is készítenek gofrit. Talán ez volt az egyik legmegdöbbentőbb hír a múlt héten. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Így készítsünk otthon csípős csirkemell stripset

Ha nem tudjuk, mi legyen az ebéd, és valami szokásostól eltérőt készítenénk, nemcsak a nagyi receptkönyvéből válogathatunk, hanem akár a gyorséttermek kínálatából is. Gondoljunk például a népszerű csípős csirkemell stripsre.

Hat élelmiszer, amelyek felfedezése egy véletlennek köszönhető

Minden nap fedeznek fel új ételeket, alapanyagokat vagy elkészítési módokat, időnként ez azonban csak a szerencsének köszönhető. Itt van 6 alapanyag, amelyek egy véletlen miatt léteznek.

Forrás: Shutterstock

A burgonyaszirmot egy George Crum nevű főszakács találta ki először 1853-ban. A Moon Lake Lodge-ban dolgozott, amely étterem híres volt a krumplikínálatáról. Egy vendég panaszkodott, hogy a sült krumpli túl vastag, ezért Crum elkészítette neki vékonyabb karikákra vágva.

Fenséges toscakaka, vagyis svéd mandulás sütemény

Mindannyiunknak van egy top desszertje, amit bármikor, bármilyen körülmények között meg tud enni. Még akkor is, ha netán tele van a gyomra. Ilyen lehet a toscakaka is.

A narancs segíthet az elhízás kezelésében

A legújabb tanulmány szerint a narancs segíthet az elhízás kezelésében és a fogyásban. Tele van antioxidánsokkal, gyulladásgátló tulajdonságokkal, alacsony a kalória- és a zsírtartalma. Ó, és persze nem elhanyagolható tény, hogy akár magában, akár lé vagy turmix formájában fogyasztjuk.

Forrás: Shutterstock

A Nyugati Egyetem Robarts Kutatóintézetének kutatói rájöttek, hogy napi körülbelül két és fél pohár narancslé segíthet az elhízás kezelésében, csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Így bontsuk szét a karfiolt egyszerűen - videó

Ebben a videóban megnézhetjük, hogyan lehet szétbontani egy karfiolt mindössze két perc alatt. Annyira egyszerű, hogy a kezdő szakácsok pillanatok alatt el tudják sajátítani a technikát. Csak egy jó kés meg egy vágódeszka kell hozzá.

Chiamag: az ősi szuperétel 9 felhasználási módja

A feljegyzések szerint az ősi mezoamerikai népek már 5500 évvel ezelőtt is fogyasztottak chiamagot: lisztet készítettek belőle, belekeverték az italaikba, olajat préseltek belőle és gyógyászati célokra is használták. Az ókori mezoamerikai harcosok úgy tartották, az erejük a chiamagtól származik, a chia ugyanis erőt jelent az ősi maja nyelven.

Forrás: Shutterstock

Az észak-mexikói tarahumara népek, akik elsősorban kiváló futóképességeikről ismertek, a mai napig chiaitalokat fogyasztanak. Szerintük ezért képesek mérföldeket lefutni. A chiamag kiváló tápanyagforrás, tele van Omega-3 zsírsavakkal, gazdag antioxidánsokban, sok benne a vas, a kalcium és a rost.

Hagyományos madártej, ami feldobja a hétköznapokat

A madártej tulajdonképpen egy francia desszert, amely tejsodót jelöl habgaluskával. A 18. század közepe tájékán terjedt el egész Európában. Elkészítése nagyon egyszerű, ráadásul mindössze néhány alap összetevőre van szükség hozzá.

9 konyhai tipp, amelyek megkönnyítik az életét

Összeszedtünk néhány időtakarékos főzési és konyhai tippet, hogy a lehető leggyorsabban és leggördülékenyebben menjen a vacsorakészítés. Például vásároljunk be a hétvégén elegendő zöldséget, húst és egyéb élelmiszert, így biztosan nem fogunk kifogyni belőlük hétközben.

Forrás: Shutterstock

Vegyünk nagyobb adagban húst és tegyük a fagyasztóba. Tulajdonképpen a fagyasztó feltöltése az egyik legjobb dolog, amit megtehetünk. Akár levest, akár sült zöldségeket készítünk, az aprítás rengeteg időt elvesz. Aprítsuk fel előre a zöldségeket, amikor van időnk, tegyük légmentesen záródó edénybe vagy zacskóba és dobjuk a fagyasztóba.

Macaronok újragondolva: olyan aranyosak, hogy nem tudnánk megenni

Katrina Moon mindössze egy éve foglalkozik a macaronok készítésével, és elmondása szerint nincs cukrásztapasztalata. Ettől függetlenül művei annyira kreatívak és aranyosak, hogy még megkóstolni sem lenne szívünk.

Ebben az országban több száz Michelin-csillagos étteremben ebédelhetünk

A szakácsművészetben továbbra is Franciaország és Olaszország mögött áll az Európai Unió legnagyobb tagállama, Németország, ahol a rekordnak számító tavalyi 309 után idén 308 éttermet minősített legalább egy csillaggal a Michelin-kalauz.

Egy helyen kóstolhatjuk meg Magyarország legjobb konyháit

Ötven séf, az ország legismertebb szakemberei készítik el a számunkra legkedvesebb ételeket a 10. Electrolux Gourmet Fesztiválon, amelyen Magyarország legelismertebb fővárosi és vidéki éttermei, cukrászdái, borászatai, bárjai mutatkoznak be a Millenáris parkban május 21. és 24. között.

Kíváncsi Magyarország legjobb vidéki éttermeire? Akkor lapozzon tovább!