Fenséges toscakaka, vagyis svéd mandulás sütemény

svéd mandulatorta
Vágólapra másolva!
Önnek mi a kedvenc süteménye? Gondolkodott már rajta? Mindannyiunknak van egy top desszertje, amit bármikor, bármilyen körülmények között meg tud enni. Még akkor is, ha netán tele van a gyomra. Ilyen lehet a toscakaka is. Eddig talán nem ismertük, de ha elkészítjük, esélyes, hogy új kedvencet avatunk.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Toscakaka

Gazdag, vajas sütemény pirított mandulával és marcipános feltéttel.

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 g sózott vaj, szobahőmérsékletű
  • 100 g cukor
  • 2 nagy tojás
  • 90 g görög joghurt
  • 50 g liszt
  • 100 g őrölt mandula

Hozzávalók a feltéthez:

  • 50 g sózott vaj
  • 25 g cukor
  • 100 g marcipán, reszelve
  • 25 g tejszín
  • 10 g liszt
  • 60 g pirított mandula

Elkészítés:
Béleljünk ki egy 20 centiméteres tortaformát sütőpapírral.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A torta elkészítéséhez dolgozzuk össze a vajat és a cukrot. Keverjük, amíg krémes lesz.
Aztán lassan adjuk hozzá a többi összetevőt is. Amikor simára kevertük a tésztát, öntsük a formába és süssük 30 percig.
Közben kezdjük el melegíteni a vaj, a cukor és a marcipán keverékét egy edényben a feltéthez.
Vegyük le a tűzről, amint megolvadt és krémesre kevertük, majd adjuk hozzá a tejszínt, a lisztet és a mandulát.
Jól dolgozzuk össze.
Amint a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből és állítsuk át a hőmérsékletet 190 fokra.
Öntsük a mandulás keveréket a tortára, oszlassuk el egyenletesen, és süssük 6-8 percig, amíg aranysárga lesz.
Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.