Újabb érdekes tény derült ki a szénsavas üdítőkről

dobozos üdítő
Vágólapra másolva!
Hogyan befolyásolja a szénsavas italok fogyasztása az éhséghormonokat? Egy palesztin tanulmány során kiderítették. Először patkányokon, majd önkénteseken tesztelték az elméletet.
Vágólapra másolva!

A patkányokat két csoportra osztották: az egyik csoportnak szénsavas, cukros vizet adtak, a másiknak szénsavmentes, cukros vizet. Az eredmények azt mutatták, hogy az a csoport, amelyik szénsavas italt kapott,

jóval éhesebb volt, mint a másik csoport.

Dr. James Brown és Michael Mosley ezért úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy ugyanarra az eredményre jutnak-e emberekkel is. Először önkénteseket toboroztak, akiknek azt mondták, hogy a tanulmány a cukros italok étvágyra gyakorolt hatásának felméréséről szól. Ezután a résztvevőket arra kérték, hogy tíz órán keresztül böjtöljenek a kísérlet megkezdése előtt.

Akik szénsavas italt ittak, egy óra múlva éhesebbek voltak Forrás: Shutterstock

A kísérlet első köre során az önkéntesek véletszerűen kaptak a következő italok valamelyike közül: szénsavas üdítő, szénsavmentes üdítő, szénsavas víz, szénsavmentes víz. Tíz perccel később vért vettek tőlük, hogy megvizsgálják az éhséghormon, azaz a ghrelin szintjét a szervezetükben. Az önkéntesek a kísérlet első része után kaptak egy naplót is, hogy jegyezzék fel az elfogyasztott ételeiket és azok mennyiségét.

Ezt a kísérletet néhány hét leforgása alatt háromszor ismételték meg. Minden önkéntes ivott minden italból.

Miután a kísérlet véget ért, a kutatók tájékoztatták az önkénteseket annak valódi céljáról. Brown elmondta a résztvevőknek a tanulmányuk izgalmas eredményeit, amelyek azt mutatták, hogy egy szénsavas ital fogyasztása után a ghrelin szintje legalább 50 százalékkal nőtt, összehasonlítva azzal, amikor nem szénsavas italt ittak.

Lényegében arról van szó, hogy azok, akik szénsavas italt ittak, egy óra múlva éhesebbek voltak, mint akik szénsavmentes italt fogyasztottak. Ők 120 kalóriával többet is ettek, mint társaik.

Arra a kérdésre, hogy a szénsavas italokban lévő buborékok miért gyakorolták ezt a hatást, Brown szerint két lehetséges válasz van. Az egyik az, hogy a szén-dioxid, amely az italok buborékját adja, arra ösztönzi a gyomrot, hogy több ghrelin képződjön. Egy másik lehetséges ok az, hogy a kiegészítő gáz felfújja a gyomrot, és így felszabadítja a ghreint.

A szakértők továbbá arra is kitérnek, hogy bár a szénsavmentes cukros italok is jó választásnak tűnhetnek, valójában nem azok a bennük lévő cukor miatt. Javaslatuk szerint a legjobb, ha tiszta vizet iszunk.