Puha házi zsemlét és isteni finom kalácsot készítettünk

zsemle
Vágólapra másolva!
A múlt héten volt a palacsinta világnapja, amelyet méltóképp, palacsintával ünnepeltünk. Kezdetét vette továbbá a nagyböjt időszaka is, gondolatban már a húsvétra készülünk. Átbeszéltük a leggyakoribb tévhiteket, amelyek a tejet övezik, illetve az is kiderült, hogy a víz fontos eleme a fogyásnak. Sőt, mindemellett még puha házi zsemlét és kalácsot is készítettünk. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Kuszkuszsaláta mennyei sült zöldségekkel vacsorára, a nyugodt alvásért

Azt szokták mondani, hogy vacsorára érdemes olyan ételt fogyasztani, ami nem üli meg a gyomrunkat. Így biztosíthatjuk magunknak a nyugodt alvást és az édes álmokat. Ez a kuszkuszsaláta a zöldségeknek köszönhetően tápanyagokban gazdag, laktató, ugyanakkor nem üli meg a gyomrot.

Gyökérzöldség meglepő tulajdonságokkal: a zeller

A zellergumó fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyekhez lenyűgöző egészségügyi előnyök kapcsolódnak. Rendkívül sokoldalú zöldség, könnyen beépíthető az étrendbe. Sokkal több lehetőség van benne, mint húsleves alapanyag.

Forrás: Gardenexpo

A mediterrán térségből származik, ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a sárgarépa. És hogy miért érdemes fogyasztanunk? 5 okot is mondunk. Íme az első: Jótékony hatással lehet a szív egészségére, mert magas a K-vitamin- és a káliumtartalma. A kálium segíthet szabályozni a vérnyomást azáltal, hogy semlegesíti a magas sóbevitel negatív hatásait.

Ez a desszert a töltött zsemlék királya, a család új kedvence

Ez a töltött zsemle örökre beírja magát a család történetébe. Olyan finom, olyan különleges, hogy megszakad a szívünk egy kis repetáért. Egyedisége az alapanyagokban keresendő: a kandírozott mogyoróban, a grapefruitos mázban és mascarponés töltelékben.

Ha stresszesek vagyunk, az utolsó, amire szükségünk van, a gyorskaja

Ha stresszesnek érezzük magunkat, gyakran fordulunk kényelmi ételekhez. Szívesen ülünk be egy adag gyorskajára, megyünk el fagylaltozni vagy nyomunk be egy zacskó csipszet kólával. A Michigan Állami Egyetem (MSU) kutatói szerint a jó alvás megóvhat minket a másnapi stressztől. De vajon mi köze ehhez a kényelmi ételeknek?

Forrás: Shutterstock

A tanulmány a Journal of Applied Psychology folyóiratban jelent meg. A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a munkahelyi stressz az étkezési szokásokat. Arra is rájöttek, hogy a jobb minőségű alvás megóvja az embereket az egészségtelen választástól.

Nagyiféle derelye sárgabaracklekvárral

Ebédre, vacsorára, de akár desszertnek is szóba jöhet. Idézzük fel vele a gyermekkorunkat, esetleg készítsük el nagymamával vagy édesanyával. Kérdezzük meg, szerintük mitől lesz olyan isteni a derelye és használjuk az így szerzett tudást.

Ezek a leggyakoribb tévhitek a tejről

A tej és tejtermékek a kiegyensúlyozott étrend részei, a legideálisabb kalciumforrások, emellett ásványi anyagokban, nyomelemekben is bővelkednek. Ennek ellenére számos tévhit terjed a tejről és a tejtermékekről. Kudron Emese Eszter dietetikus az Origónak elmondta, hogyan ismerhetjük fel a témával kapcsolatos álhíreket és hogyan szűrhetjük ki a hamis állításokat.

Forrás: Shutterstock

Naponta jelennek meg újabb és újabb diéták, táplálkozási tanácsok az interneten. Hogyan szűrhetjük ki az álhíreket és honnan szerezhetünk hiteles információt a táplálkozással kapcsolatban? Mint egyéb témakörökben, a táplálkozással kapcsolatban is számos ellentétes információkat találhatunk az interneten.

Isteni vegán ravioli tökéletes fokhagymás mártással

A 2020-as Golden Globe- és Oscar-gálán már tarolt a vegán menü, úgyhogy most a mi konyhánkon a sor! A növényi alapú táplálkozás egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Kezdünk rájönni, hogy bizony hús nélkül is lehet ínycsiklandó ételeket készíteni. Próbáljuk ki a következő receptet!

Komoly egészségügyi problémát okozhat a rostszegény étrend

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek. A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, valamint a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője is.

Forrás: Shutterstock

A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget. Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található.

Megdőlhet a Guinness-rekord: 257-féle sajttal készítettek pizzát

Egy francia pizzéria bejelentette, hogy 257 különféle sajtfajtából készített pizzát, amellyel Guinness-rekordot állítottak fel, nem hivatalosan. Most azon dolgoznak, hogy hivatalossá tegyék a sikert.

10 alapanyag, amely javíthatja az emésztést

Az emésztőrendszer létfontosságú szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Sokan azonban különféle okok miatt emésztőrendszeri problémáktól szenvednek, mint a puffadás, görcsök, gázképződés, székrekedés vagy épp hasmenés. Gondoljuk át az étkezési szokásainkat, és illesszük be az étrendünkbe a következő alapanyagokat.

Forrás: Shutterstock

Puha házi zsemle frissen a sütőből

Mindössze hét hozzávalóra van szükség ennek a finom, puha, vajas zsömlének az elkészítéséhez. Egyszerűen képtelenség ellenállni neki. Még úgy is imádni fogjuk, hogy az elkészítése több mint egy órát igénybe vesz. Ez az a recept, ami minden fáradozást megér.

Kínai pirított tészta, ahogy mindenki szereti

Izgalmas belekóstolni más nemzetek konyhájába, de még izgalmasabb elkészíteni. Legyen a vacsora ezúttal kínai pirított tészta csirkemellel gyorsan és egyszerűen, így dobva fel a hétköznapokat.

Kíváncsi a házi fonott kalács receptjére? Lapozzon tovább!