A tiszta víz nélkülözhetetlen eleme a fogyásnak

vízfogyasztás
Vágólapra másolva!
Hidratáltnak maradni nagyon fontos. A víz a test első számú építőeleme: az emberi test 50-60 százaléka víz. A pontos arány számos tényező – például: kor, nem, fizikai aktivitás, a lakóhely hőmérséklete, páratartalma – alapján változik. Szüksége van rá a sejteknek, az izmoknak, a bőrnek, és még a fogyást is támogatja.
Vágólapra másolva!

Víz és kalóriaégetés

Noha a víz önmagában nem égeti a zsírt, mégis van szerepe a fogyásban. A cél az, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit beviszünk egy nap. Ha legalább 5 deci hideg vizet megiszunk egy nap, megnövelhetjük az egy órára levetített elégetett kalóriamennyiséget.

Ennek oka az lehet, hogy a test kalóriát használ fel a víz felmelegítéséhez.

A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia folyóiratában közzétett tanulmány megállapította, hogy az étkezés előtti vízfogyasztás segíthet az embereknek csökkenteni az elfogyasztott kalória mennyiségét.

A bevitt vízmennyiség mértéke számos tényezőtől függ Forrás: Pexels

A víz hatással van a szervek működésére

A víz továbbá nélkülözhetetlen a test optimális működéséhez. A megfelelő vízellátás nélkül például a máj nem fogja feldolgozni a tápanyagokat megfelelően, és a zsírokat sem bontja le.

Amikor a test elkezd kiszáradni, a vér sűrűbb lesz.

Ha a vér túl sűrű, akkor nem lesz képes elszállítani a létfontosságú tápanyagokat és oxigént elegendő mennyiségben. Így negatívan befolyásolja a szervek működését. Ha azt akarjuk, hogy a test kalóriát égessen, akkor a májnak optimális hatékonysággal kell működnie.

Ehhez is szükséges a megfelelő mennyiségű víz

Mennyi vizet igyunk?

A bevitt vízmennyiség mértéke számos tényezőtől függ, nemtől, kortól, súlytól, a napi fizikai aktivitás mértékétől. Általában azonban azt szokták javasolni, hogy naponta minimum

1-2 liter tiszta vizet igyunk meg, ha meg akarjuk támogatni a fogyókúrát, és nem mellesleg a testünk egészséges működését.

Az ivóvíz önmagában nem fog segíteni a fogyásban. A megfelelő vízfogyasztást egészséges, alacsony kalóriatartalmú étrenddel és mérsékelt testmozgással kell kiegészíteni. Ha mindhárom komponens jelen van, akkor nemcsak egészséges lesz a testünk, de a kívánt alakot is könnyebben elérhetjük.