Önvezető traktorok és drónok a jövő magyar borászatában

borvidék szőlő vörös bor fehér bor borászat
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet használni a drónokat, valamint a repülőket egy borászatban és miként lehet önvezető traktorokkal, számítógép vezérlésével gazdálkodni hatalmas területen. Ezekről a témákról is szó lesz a Borkonferencia, Innováció 2020 rendezvényen, Budapesten március 6-án. Márciusban egy másik, szintén rendkívül izgalmas eseményt is rendeznek, a Borászok Borásza Kóstoló Kört, amelyen az 50 legjobb magyar borász, plusz a Borászok Borásza díj eddigi nyertesei mutatják be legkülönlegesebb boraikat.
Vágólapra másolva!

Innováció 2020 címmel rendeznek izgalmas borkonferenciát Budapesten, március 6-án. A rendezvényen a legújabb technológiákról és fejlesztésekről lesz szó. Dr. Tomor Tamás, a Debreceni Egyetem igazgatója és tudományos főmunkatársa arról tart előadást,

hogyan használhatja az ágazat a drónokat, a repülőket és a műholdakat

„Távérzékelési módszerek és eszközök a szőlészetben" címmel. A Sepp Moser Birtok tulajdonosa, Nikolaus Moser a saját tapasztalatai alapján az innováció és a hagyományos alapok kapcsolatáról beszél majd, de a szervezők várakozásai szerint rendkívül érdekes lesz a Csányi Pincészet példája arról,

hogyan lehet több száz hektáron precíziós gazdálkodást folytatni önvezető traktorokkal és a legnagyobb hatékonyságot célzó szoftverekkel.

Ezekről Nagy Roland szőlész beszél majd. Oláh István, a D-Tag operatív igazgatója a borral kapcsolatos új generációs piackutatásról, a közösségi médiaelemzésben rejlő lehetőségekről tart előadást, Kiss Edina, a Viventions cég magyar menedzsere pedig bemutatja a borok zárásának területén tapasztalható innovatív fejlesztéseket. Megtartják a hagyományos kerekasztal beszélgetést is, amelyen minden évben rendkívül érdekes témákról van szó. Az idei vendégek: Bárczi-Elek Ágnes, az Auchan beszerzési igazgatója, Harmath Csaba, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója, Unger Zsolt, az Unger and Partners marketingszakembere és Wolf András, a New York Kávéház és Salon Étterem séfje. A témavezető Rókusfalvy Pál.

Rókusfaly Pál, az esemény társszervezője

A szervezők azért az innovációt választották a borkonferencia témakörének, mert úgy látják, hogy

rendkívüli módon felgyorsult a technológiai fejlődés minden területen, egyik napról a másikra jelennek meg korábban soha nem látott fejlesztések, új digitális megoldások, amelyek a szőlészet, borászat, a jog és a marketing területén is működnek.

Szerintük életbevágóan fontos, hogy ez az ágazat is a megfelelő, hosszú távon is jól működő megoldásokat válassza, jó válaszokat adjon a jelen kérdéseire, hogy hatékonyan használhassa ki korunk végtelennek tűnő lehetőségeit. A Borkonferenciát a kezdetektől szakmai partnerségben rendezik meg az Agrárminisztériummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében.

A teljes program itt olvasható.

Forrás: Shutterstock

Másnap, március 7-én pedig egy nagyon különleges, exkluzív borkóstolót rendez a Vinum Praemium Alapítvány, a nagysikerű Borászok Borásza Kóstoló Kört, Budapesten. Az egyedülálló eseményen

a Kárpát-medence 50 legjobb borásza,

azaz a Borászok Borásza díj jelöltjei, valamint a díj eddigi győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, amelyre korlátozott számban bárki elmehet. Ez azért is különleges, mert

ritka az ilyen alkalom, amikor Magyarország összes régiójából a legjobbak találkozni tudnak

és eszmét cserélhetnek, kóstolhatnak.

A rendezvény része a Borászok Borásza választási mechanizmusának is, hiszen részben ezen kóstolások alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza, a jelöltek ugyanis itt adják le elsőkörös szavazataikat.

Minden borász legfeljebb három, a pincészetet leginkább jellemző tétellel mutatkozhat be.

A Kóstoló Kör délelőttjén ez a szakmai rész nem nyilvános. Délután viszont 14.00 és 17.00 óra között, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre, ott lehetnek.

Idén ráadásul a Borászok Borásza Kóstoló Kör megalkotói a Gyengébb? Nem! Nőnapi Kóstoló szervezőivel szoros együttműködésben, egy napon rendezik meg a két eseményt. Az első 50-50 jelentkező kedvezményes áron mindkét kóstolón részt vehet. Ezzel a közös jeggyel az 50 legjobb borász és a 35 legjobb női borász italait lehet megkóstolni.

A rendezvényről itt vannak részletek.