Böllérversennyel indul a Nyírségi Disznótoros Fesztivál

disznóhús
Vágólapra másolva!
Mintegy 15 ezer adag ételt kínálnak kóstoltatásra a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 3. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és 19. Nemzetközi Böllérversenyen a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.
Vágólapra másolva!

A hagyományos falusi disznóvágást és a böllérkedést bemutató rendezvény idén először kiegészül egy második nappal.

A versenyre benevezett több mint húsz főzőcsapat a sertéshús elkészítési tudományát méri össze egymással,

az elkészített ételeket pedig szakértői zsűri díjazza. Szintén a fesztivál vasárnapi napján tartják meg a télűző szatmári farsangi mulatságot – közölték a szervezők és az önkormányzat képviselői az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Kovács Ferenc polgármester elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a hagyományőrző programok nemcsak a helyi, hanem a távolabb élőket is érdeklik, ezt pedig jól mutatja, hogy a fesztivál időszakára emelkedik a környező szálláshelyek foglaltsága.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Támba Miklós, a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke a fesztivál szombati napjáról elmondta: a reggel fél hétkor a sertések kábításával, véreztetésével, perzselésével és hasításával kezdődik.

A csapatok ezután látnak hozzá a kolbász, a májas és a véres hurkák töltéséhez, a hagymás vér, a toroskáposzta, valamint az egyéb disznótoros finomságok elkészítéséhez.

A szakmai zsűri a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését és elkészítését figyeli majd, a közönség az ötszáz forintos kóstolójegy ellenében pedig meg is ízlelheti az ételeket. Díjazzák a legjobb böllért, hurkát, torost, kolbászt, fogópálinkát és forralt bort, a legnépszerűbb csapat pedig a közönségdíjat veheti át. A versenykiírás szerint minden csapatnak kötelező száz adag ételt kóstoltatnia a látogatókkal, a szervezők körülbelül húsz-huszonnégy csapat indulásával számolnak.

– mondta Támba Miklós.

A versenyre a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek főzőcsapatok, de Ungvárról is várnak delegációt. A program egyik érdekessége a csilievő verseny, amelyen csiliből készült ételeket szolgálnak fel a benevezetteknek. A másik újdonság pedig a "böllér sétálójegy" lesz:

a csapatoknál összegyűjtött kóstolójegyekkel egy nagy értékű nyereményt vihet haza a szerencsés látogató.

Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója a sajtótájékoztatón a böllérvesenyt kiegészítő programra, a szatmári farsangra hívta fel a figyelmet. Ennek leglátványosabb eleme a panyolai lakosok hagyományőrző farsangi falukerülése lesz; a kis szatmári településen az 1960-as évekig szokás volt ijesztő maskarákba öltözni és lármázással, jókedvű vigadozással elűzni a telet és a hideget.

Lesz pulyaszedő, vándorárus és köszörűs ember is, akik álarcok mögött ijesztgetik majd a gyanútlan látogatókat.

A gyerekeket a múzeumfalu kézműves műhelyeiben zajkeltő eszközök készítésére invitálják, be lehet majd állni a maskarás télűző menetbe, a gyulaházi parókia ajtaját farsangi jelmezben kinyitóknak pedig meglepetés ajándékkal kedveskednek a szervezők. Vasárnap nyílik meg egy időszaki kiállítás, amely az évenként megrendezett nemzetközi plen air művésztelep anyagait és az itt alkotó képzőművészek magyar népművészeti és kortárs alkotásait mutatja be a közönségnek május 3-ig.

A kétnapos rendezvény ideje alatt hazai könnyűzenei előadók szórakoztatják a közönséget. Az önkormányzat jóvoltából szombaton és vasárnap reggel hat és este hat óra között a belvárost is érintő ingyenes buszjáratok közlekednek a nyíregyházi vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között.