A legfinomabb bácskai rizses hús sertéslapockával

plov, rizseshús
Vágólapra másolva!
A bácskai rizses húsról a legtöbbeknek a gyerekkoruk és a menza jut az eszükbe. Ahogy beléptünk a fullasztóan párás helyiségbe, amelyet az elkészült étel illata lengett körbe, azonnal összefutott a nyál a szánkban. A sok játéktól megfáradva, korgó gyomorral ültünk le az asztalhoz, hogy magunkba kanalazzuk a már ismerős ételt. A rizses hús nem a legizgalmasabb receptünk, ugyanakkor mégis ragaszkodunk hozzá: gyorsan és könnyen megvan, semmilyen különleges alapanyagra nincs szükség hozzá.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Girl and the kitchen

Bácskai rizses hús

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 fehér paprika, felkockázva
  • 2 nagyobb paradicsom, felkockázva
  • 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
  • 500 g sertéslapocka, felkockázva
  • 5 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 200 g rizs
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Pirítsuk meg a zsíron az apróra vágott hagymát, majd a paprikát.
Vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a fűszerpaprikát.
Tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a paradicsomot. Hagyjuk egy kicsit pirulni, azután öntsük hozzá a húst is.
Pirítsuk néhány percig, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Engedjük fel vízzel, és főzzük puhára a húst. Közben tegyük bele az összetört fokhagymát is.
Amint a hús elkészült, tegyük bele a rizst, és újra engedjük fel vízzel, hogy az egész ételt ellepje.
Hagyjuk összefőni. Amikor a víz kellőképp elpárolgott az ételről és a rizs is megpuhult, akkor jó.
Tálaljuk borssal és petrezselyemzölddel megszórva.