Talán eszünkbe sem jutna összetörni a sós kekszet vagy a perecet, hogy aztán abból készítsünk bundát. Pedig nagyon is finom a végeredmény!
Érdemes aprítógépben összedolgozni, és már forgathatjuk is meg benne a tojásba mártott húst.
Ha egész zabot vásároltunk, érdemes egy kicsit összetörni. Az egész zab könnyen lepotyog a húsról, ami nagy kár, hiszen ebben az esetben is finom lesz a végeredmény. Aprítsuk össze egy kicsit, mielőtt megforgatnánk benne a húst.
A panírozás angolos változatának hívják, amikor vaj, aztán zsemlemorzsa kerül kabátként a húsra. Még izgalmasabbá tehetjük ételeinket, ha a zsemlemorzsába fűszereket vagy magvakat szórunk. Sőt! A dióval elkevert zsemlemorzsában sütött hús valami isteni!
Igen, a klasszikus zsemlemorzsát leválthatjuk összetört gabonapehellyel is. Így finom és ropogós bundát kapunk egy kis csavarral.
Nagyon hasonlít a palacsintatésztára, csak szóda helyett sör kerül bele. Az összetevői: tojás, liszt és sör. Ebben nemcsak a húst forgathatjuk meg, hanem a halat és a keményebb zöldségeket is.
Milánói panírnak hívják, amikor a zsemlemorzsába reszelt parmezán sajtot kevernek. Az eljárás innentől kezdve ugyanaz:
liszt, tojás, majd a sajtos zsemlemorzsa,
és már süthetjük is a húst. Tökéletes választás, ha ragaszkodunk a hagyományos panírhoz, viszont minimálisan azért feldobnánk.