Hat tipp panírra, ha unja a zsemlemorzsát

rántott hús, Wiener Schnitzel vom Schwein
Wiener Schnitzel vom Schwein
Vágólapra másolva!
Liszt, tojás, zsemlemorzsa – Amikor húst panírozunk, szinte automatikusan nyúlunk ezek után az alapanyagok után. Mintha kőbe lenne vésve, hogy csak így lehet rántott húst készíteni. Pedig bizony nincs! A zsemlemorzsán túl számos más lehetőségünk van még, ha húst akarunk panírozni. Próbáljuk ki a következőket, és dobjuk fel végre az olykor már unalmas rántott húst, amit azért mindenki szeret, ha az asztalra kerül.
Vágólapra másolva!

1. Sós kekszek és perecek

Talán eszünkbe sem jutna összetörni a sós kekszet vagy a perecet, hogy aztán abból készítsünk bundát. Pedig nagyon is finom a végeredmény!

Érdemes aprítógépben összedolgozni, és már forgathatjuk is meg benne a tojásba mártott húst.

2. Zab vagy zabkorpa

Ha egész zabot vásároltunk, érdemes egy kicsit összetörni. Az egész zab könnyen lepotyog a húsról, ami nagy kár, hiszen ebben az esetben is finom lesz a végeredmény. Aprítsuk össze egy kicsit, mielőtt megforgatnánk benne a húst.

Forrás: Shutterstock

3. Vaj és zsemlemorzsa

A panírozás angolos változatának hívják, amikor vaj, aztán zsemlemorzsa kerül kabátként a húsra. Még izgalmasabbá tehetjük ételeinket, ha a zsemlemorzsába fűszereket vagy magvakat szórunk. Sőt! A dióval elkevert zsemlemorzsában sütött hús valami isteni!

4. Gabonapehely

Igen, a klasszikus zsemlemorzsát leválthatjuk összetört gabonapehellyel is. Így finom és ropogós bundát kapunk egy kis csavarral.

5. Sörtészta

Nagyon hasonlít a palacsintatésztára, csak szóda helyett sör kerül bele. Az összetevői: tojás, liszt és sör. Ebben nemcsak a húst forgathatjuk meg, hanem a halat és a keményebb zöldségeket is.

Illusztráció Forrás: Kobako / Wikipedia

6. Sajtos panír

Milánói panírnak hívják, amikor a zsemlemorzsába reszelt parmezán sajtot kevernek. Az eljárás innentől kezdve ugyanaz:

liszt, tojás, majd a sajtos zsemlemorzsa,

és már süthetjük is a húst. Tökéletes választás, ha ragaszkodunk a hagyományos panírhoz, viszont minimálisan azért feldobnánk.