Sütési vészhelyzet: így helyettesítse az alapanyagokat, ha elfogytak

tojás
Banánnal, almaszósszal, lenmaggal válthatja ki a tojást
Vágólapra másolva!
Bárkivel megeshet, hogy bár próbálta körültekintően megvizsgálni, minden alapanyag megvan-e a süteményhez, valami mégis kimarad. Vagy időközben elfogy. Esetleg nem ellenőriztünk semmit, és sütés közben jövünk rá, hogy nincs tojás. Vagy tej. Vagy sütőpor. Mit lehet ilyenkor tenni? A projekt közepén nem mindig van idő boltba futni, ilyenkor jönnek jól a helyettesítő alapanyagok.
Vágólapra másolva!

Tojás

A tojás nélkülözhetetlen alapanyaga a legtöbb receptnek. Na, de mi van, ha elfogy? Kicserélhetünk minden egyes darabot három evőkanál mogyoróvajra, egy negyed csésze almaszószra

vagy egy fél összetört banánra.

Író

Az író nem az az alapanyag, ami minden háztartásban megtalálható. Nem olyan népszerű, mint például a tojás. Ugyanakkor szerencsére könnyen helyettesíthető: tegyünk egy csésze tejhez egy evőkanál fehérecetet vagy citromlevet és hagyjuk állni körülbelül öt percig.

Banánnal, almaszósszal, lenmaggal válthatja ki a tojást Forrás: shutterstock.com

Tej

A tej alattomos: mindannyian tudjuk, milyen könnyen megsavanyodik. Ha ezt a sütés kellős közepén látjuk meg (vagy szagoljuk ki), akkor tegyük a következőt: hígítsunk fel joghurtot vagy tejfölt ugyanannyi mennyiségű vízzel.

Az eredmény textúrája kicsit másabb lesz, de még mindig így járunk a legjobban, mint ha teljesen kihagynánk a tejet.

Szódabikarbóna

Funkcióját tekintve lazítja, megemeli a tésztát, azonban erre savas közegre van szüksége. Valójában könnyen helyettesíthetjük sütőporral, és fordítva.

Növényi olaj

Ha a sült krumplit akarjuk kisütni valamiben, akkor irány a bolt! Ugyanakkor, ha a sütemény receptje igényli,

akkor lecserélhetjük almaszószra.

Ebből azonban kevesebb kell, mintha olajat használnánk. Ugyanakkor a görög joghurt is szóba jöhet, még akár az ízesített is! Ezzel adunk egy kis csavart a desszertünknek.

Vaj

A legtöbb receptben a vajat helyettesíthetjük feleannyi almaszósszal. De akár almaszósz és író keverékével, olívaolajjal, szilvapürével, tökpürével és növényi olajjal is. Használjunk avokádót és kókuszolajat 1:1 arányban összekeverve, ami jól illik a sütemények receptjeibe.

Barna cukor

Ha a recept mindenképp barna cukrot ír elő, ezt otthon is elkészíthetjük. Csupán hagyományos cukorra és melaszra van szükség, ahogy eredetileg is.

De használhatunk cukor helyett juharszirupot, mézet és agavészirupot is.

Citromlé

Valójában sokkal könnyebb helyettesíteni, mint gondolnánk. Citromlé általában azért kell a receptekben, hogy biztosítsuk a savas közeget például ahhoz, hogy a szódabikarbóna működésbe lépjen. Helyette használhatunk bármilyen gyümölcslevet, például almát, narancsot vagy lime-ot, esetleg ecetet és fehérbort is.

Kukoricaszirup

Ha kéri a recept, az azért van, mert befolyásolja a textúrát: simább lesz a tészta, megakadályozza a cukor kristályosodását.

Tehát egy olyan összetevőre van szükségünk, ami pontosan ugyanezt teszi. Ilyen az agavészirup.

Nádcukorszirupot is készíthetünk víz, nádcukor, borkő és egy csipet só felhasználásával, és azzal is helyettesíthetjük.

Sűrített tej

Mindössze annyit kell tennünk, hogy feltesszük a tejet forrni alacsony lángon és addig keverjük, míg elkezd besűrűsödni.

Melasz

Kicserélhetjük ugyanakkora mennyiségű juharszirupra, mézre vagy kukoricaszirupra. A végeredmény íze így biztosan megváltozik, ezért azt válasszuk, amelyiket a legjobban szeretjük. De akár barna cukorra is lecserélhetjük, csak ebből kevesebb kell.