Kakukkfű: Ez a könnyen termeszthető növény nemcsak az ételeinket teszi különlegessé, de csodás tulajdonságaival még az egészségünkre is hatással lehet. Segíthet számos baktérium okozta fertőzés leküzdésében, illetve a köhögés csillapításában.
A mediterrán konyha egyik alapja,
jól párosítható sertéssel, libával, különböző gyümölcsökkel, például barackkal, almával és bogyós gyümölcsökkel. Ha pedig a többi fűszert nézzük, bátran keverjük bazsalikommal, fokhagymával és borssal.
Kasvirág (Echinacea): Könnyű gondozni, sok fényre van szüksége a növekedéshez, így az ablakpárkány jó hely lehet neki. Elsősorban immunizáló hatásáról ismert, légúti megbetegedések és megfázás esetén is a legjobb barátunkká vállhat. Általában teaként fogyasztjuk.
Zsálya: Jó talaj, elegendő mennyiségű víz és napfény. Ha ezek megvannak, a zsálya jól fogja érezni magát.
Jól illik a vajas mártásokhoz, a cukkinihez, a kacsához, a sütőtökhöz, a kecskesajthoz, a túróhoz, a szalonnához, a meggyhez és az erdei gyümölcsökhöz.
Nátha esetén általában tejbe szórják a leveleket, úgy forralják fel és azt isszák meg. Emellett szájápolásra és torokfájásra is kiváló választás lehet.
Petrezselyem: Jóval több egy összetevőnél, amit a levesekhez vagy salátákhoz adunk. Mindaddig, amíg nedves a talaja, nem lesz vele gond. Plusz pont neki, hogy hatásos a másnaposság ellen. Emellett vízhajtó hatású, segítheti az emésztőrendszer és
a máj méregtelenítését, a tápanyagok gyors lebontását.
Nem felejthetjük ki a húslevesből, a halászléből, a zöldséglevesekből, a sült bárány, sült halak, a marhahús és a sertéssültek mellől. Továbbá a babfőzelék és a különböző saláták nélkülözhetetlen alapanyaga.
Körömvirág: Sok napra és kevés gondozásra van szükségük, erős gyulladásgátló hatású. Általában az ekcéma, allergiás reakciók, ízületi gyulladások és kiütések kezelésére használják.
Leggyakrabban teát készítünk belőle, amely a májműködés javítására, vértisztításra, görcsoldásra is használható.
Levendula: Noha ezt a növényt egy kissé nehéz termeszteni odabent, megéri az erőfeszítést. Amellett, hogy jó illat lesz tőle, a levendula hozzájárul a jobb alváshoz, csökkentheti az idegességet, a fejfájást, a gyomorideget, a nyugtalanságot és a stresszt.
Tulajdonképpen a bármilyen desszerthez hozzáadható,
de készíthetünk belőle teát, szörpöt, lekvárt, forró csokoládét és kávét is. Sőt, akár a bárány- vagy a marhahúst, illetve a panírmorzsát is meg lehet ízesíteni vele, valamint jól passzol a citrusos, gyümölcsös jegyekhez.