Ezek a fűszernövények az ablakpárkányon is jól érzik magukat

fűszerek a konyhában
Szárított zsálya: a halak, a pástétomok, a szárnyasok, a vadhúsok, a lágy sajtok és a májas fogások fűszere
Vágólapra másolva!
Fűszernövényeket termeszthetünk a hátsó udvarban, az előkertben az ablak alatt, de akár a konyhában is. A következő néhány fűszer- és gyógynövénynek nincs sok helyre szüksége: csak egy edény és egy napos ablakpárkány kell. A saját növények termesztése garantáltan változást hoz otthonába és ételeibe.
Vágólapra másolva!

Kakukkfű: Ez a könnyen termeszthető növény nemcsak az ételeinket teszi különlegessé, de csodás tulajdonságaival még az egészségünkre is hatással lehet. Segíthet számos baktérium okozta fertőzés leküzdésében, illetve a köhögés csillapításában.

A mediterrán konyha egyik alapja,

jól párosítható sertéssel, libával, különböző gyümölcsökkel, például barackkal, almával és bogyós gyümölcsökkel. Ha pedig a többi fűszert nézzük, bátran keverjük bazsalikommal, fokhagymával és borssal.

Kasvirág (Echinacea): Könnyű gondozni, sok fényre van szüksége a növekedéshez, így az ablakpárkány jó hely lehet neki. Elsősorban immunizáló hatásáról ismert, légúti megbetegedések és megfázás esetén is a legjobb barátunkká vállhat. Általában teaként fogyasztjuk.

Zsálya Forrás: Origo

Zsálya: Jó talaj, elegendő mennyiségű víz és napfény. Ha ezek megvannak, a zsálya jól fogja érezni magát.

Jól illik a vajas mártásokhoz, a cukkinihez, a kacsához, a sütőtökhöz, a kecskesajthoz, a túróhoz, a szalonnához, a meggyhez és az erdei gyümölcsökhöz.

Nátha esetén általában tejbe szórják a leveleket, úgy forralják fel és azt isszák meg. Emellett szájápolásra és torokfájásra is kiváló választás lehet.

Petrezselyem: Jóval több egy összetevőnél, amit a levesekhez vagy salátákhoz adunk. Mindaddig, amíg nedves a talaja, nem lesz vele gond. Plusz pont neki, hogy hatásos a másnaposság ellen. Emellett vízhajtó hatású, segítheti az emésztőrendszer és

a máj méregtelenítését, a tápanyagok gyors lebontását.

Nem felejthetjük ki a húslevesből, a halászléből, a zöldséglevesekből, a sült bárány, sült halak, a marhahús és a sertéssültek mellől. Továbbá a babfőzelék és a különböző saláták nélkülözhetetlen alapanyaga.

Körömvirág: Sok napra és kevés gondozásra van szükségük, erős gyulladásgátló hatású. Általában az ekcéma, allergiás reakciók, ízületi gyulladások és kiütések kezelésére használják.

Leggyakrabban teát készítünk belőle, amely a májműködés javítására, vértisztításra, görcsoldásra is használható.

Levendula: Noha ezt a növényt egy kissé nehéz termeszteni odabent, megéri az erőfeszítést. Amellett, hogy jó illat lesz tőle, a levendula hozzájárul a jobb alváshoz, csökkentheti az idegességet, a fejfájást, a gyomorideget, a nyugtalanságot és a stresszt.

Tulajdonképpen a bármilyen desszerthez hozzáadható,

de készíthetünk belőle teát, szörpöt, lekvárt, forró csokoládét és kávét is. Sőt, akár a bárány- vagy a marhahúst, illetve a panírmorzsát is meg lehet ízesíteni vele, valamint jól passzol a citrusos, gyümölcsös jegyekhez.