Így készíthet tökéletes szilvás gombócot

szilvás gombóc
Vágólapra másolva!
A klasszikus magyar fogások azért csak közel állnak a szívünkhöz. Még emlékszünk, amikor anyukánk tanította a receptjüket, vagy amikor a nagymama megengedte, hogy segítsünk neki a főzésben. Akárhogy is, mindenkinek van egy olyan magyar étele, ami a szívéhez nőtt. Ilyen lehet például a szilvás gombóc is.
Vágólapra másolva!
A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 5 közepes burgonya, meghámozva és megfőzve
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál só
  • 350 g liszt
  • 18 darab szilva
  • 4 evőkanál vaj
  • 135 g zsemlemorzsa
  • 50 g cukor
  • 1 evőkanál fahéj

Elkészítés:
Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kockákra és főzzük meg.
Mossuk meg és magozzuk ki a szilvát.
Amint a krumpli elkészült, szűrjük le, törjük össze és tegyük félre hűlni.
Közben tegyünk fel egy nagy lábas vizet melegedni.
Amint a burgonya kihűlt, keverjük hozzá a lisztet, a tojást és a sót.
Fedjük le és hagyjuk pihenni a tésztát 30 percig.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjuk 5x5 centis négyzetekre. Mindegyik közepébe tegyünk egy-egy szilvát.
Hajtsuk fel a tésztát, majd a tenyerünkkel formázzunk belőle gombócot. Fontos, hogy a tészta teljesen körbevonja a szilvát.
Tegyük a gombócokat a vízbe, és várjuk meg míg a felszínre emelkednek. Ekkor főzzük még 5 percig.
A vajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.
Amint a gombócok elkészültek, szűrjük le őket és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
Keverjük össze a cukrot a fahéjjal, ezzel hintsük meg a gombócokat.