10 tipp, ami segít leküzdeni a cukor iránti vágyat

cukor
Vágólapra másolva!
Egyre többet találkozunk azzal a nézettel, hogy a cukor a fehér méreg, a sátán almája, egy ördögtől való dolog. Tényleg igaz, hogy a sok cukor és a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása nem tesz túl jót a testünknek: hatással van a szív egészségére, a vércukorszintre, az elhízásra stb. Bár tisztában vagyunk ezzel, néha akkor is elcsábulunk egy-egy csokoládé vagy sütemény láttán. Hogyan lehet hát elhagyni a cukrot az étrendünkből?
Vágólapra másolva!

Miért vágyunk a cukorra?

A cukor endorfinokat szabadít fel, amelyek megnyugtatnak, kipihentté tesznek. Ugyanakkor a szerotonintermelést is stimulálják, amely meg a pillanatnyi boldogságért felelős. Mindemellett finom íze is van, ezért nem csoda, hogy folyton kívánjuk az édességeket és a desszerteket.

A gond nem azzal van, ha néha bekapunk egy-egy falat süteményt, hanem amikor túlzásba visszük a cukorfogyasztást.

Arról nem beszélve, hogy rengeteg feldolgozott élelmiszerhez adnak cukrot, olyanokhoz is, amire nem is gondolnánk. Például a kenyérhez, a joghurtokhoz, a gyümölcslevekhez, a különböző szószokhoz és mártásokhoz stb.

Sőt, azt lehet mondani, hogy a cukor gyakorlatilag elkerülhetetlen,

hiszen számos rejtélyes néven van jelen a címkén, mint a dextróz, fruktóz, kukoricaszirup, gyümölcslé-koncentrátum, pálmacukor, maltóz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, agavészirup, malátaszirup és még sorolhatnám.

Maga a cukor finomított szénhidrát, egy kalóriaforrás, amelyet a testünk energiává alakít vagy zsírként tárol Forrás: Shutterstock

Mit kell tudni még a cukorról?

Maga a cukor finomított szénhidrát, egy kalóriaforrás, amelyet a testünk energiává alakít vagy zsírként tárol. Persze nem minden cukor rossz, hiszen a gyümölcsökben található természetes cukor nevében benne van, hogy természetes, ugyanakkor tudni kell, hogy a test ugyanúgy bontja le, mint a hagyományos cukrot, tehát ugyanúgy megemelheti a vércukorszintet.

Hogyan mérsékeljük a cukorfogyasztást?

Mindig csak egy kicsit!

Együnk csak egy keveset abból, amit megkívánunk: például egy-két falat aprósüteményt, egy cukorkát vagy egy kocka csokoládét. Ha megengedjük ezt magunknak, akkor nem fogunk szembesülni a visszautasítással és kordában tarthatjuk a vágyunkat.

Próbáljunk 150 kalória alatt maradni, ha desszertről vagy édességről van szó.

Kombináljuk az ételeket!

Talán lehetetlennek tűnik a gondolat, hogy megállunk egy kocka csokoládénál vagy egy darab cukorkánál. Ha nem tudjuk legyőzni az édesség iránti vágyat, akkor kombináljuk valami egészséges alapanyaggal, például gyümölcsökkel vagy magvakkal.

Így születhet meg a csokoládéba mártott eper vagy banánszelet, vagy a csokoládés mandula

Teljes megvonás, zéró tolerancia

Sokaknál jól működik a teljes cukormegvonás és a zéró bűnözés, ugyanakkor az első 48-72 óra meglehetősen kemény. Néhányan azt tapasztalják, hogy ez idő letelte után csökken a vágy, míg másoknál hosszabb időt vesz igénybe. Bárhogy is, idővel kevésbé fogod tapasztalni a cukoréhséget.

Ellenőrizzük a címkét!

Mivel számos olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek úgy tartalmaznak cukrot, hogy mi még csak nem is sejtjük, érdemes mindig ellenőrizni a címkét.

Ha szükségünk van a cukorpótlásra, válasszunk inkább minőségi édességeket Forrás: Shutterstock

Rágózásra fel!

Kutatások kimutatták, hogy a rágózás csökkenti az étvágyat. Ez jól tud jönni akkor is, amikor valami édes után ácsingózunk.

Együnk gyümölcsöt

Amikor azt érezzük, hogy mindent megtennénk egy szelet tortáért, ragadjuk magunkhoz a gyümölcsös tálat. Ezekben rengeteg rost, tápanyag és vitamint van. Bátran tartsuk a pulton, hogy bármikor kéznél legyen.

Fontos a minőség!

Ha szükségünk van a cukorpótlásra, válasszunk minőségi édességeket, mint például a csokoládés truffel.

Ne siessünk az elfogyasztásával, élvezzünk ki mindent ízt,

közben tanuljuk meg a kis mennyiségek beépítését az étrendbe. Napi egy truffel például egy egész jó kiindulópont. Érdemes a dobozt eltenni, hogy ne legyen szem előtt, így talán néha-néha meg is feledkezünk róla.

Rendszerezzük az étkezéseket!

Ha túl sok időt hagyunk két étkezés között, annyira eluralkodhat rajtunk az étvágy, hogy nem gondolunk az egészségesre, azonnal a zsíros és cukros ételekre szavazunk. Ehelyett, ha 3-5 óránként eszünk, stabil lesz a vércukorszintünk, és nem kívánjuk annyira az édeset.

Akár több taktikára is szükség lehet, hogy ellent tudjunk állni a csábításnak Forrás: Shutterstock

Hagyjuk a mesterséges édesítőszereket!

Jó ötletnek tűnhet a választásuk, de valójában nem csökkentik a cukor iránti vágyat. Ráadásul még egészségtelenek is.

Jól jön a támogatás

Sokan, amikor stresszesek vagy dühösek, az édes ételekhez fordulnak vigaszért. De sajnos az étel nem oldja meg a problémát, ráadásul mind a csípőnkre megy.

Ezért érdemes időt szánni az érzelmek kezelésére is, mielőtt kipakolnánk a hűtőt.

Halmozzuk a taktikákat

Akár több taktikára is szükség lehet, hogy ellent tudjunk állni a csábításnak. A cukor iránti vágy megszelídítése érdekében rá kell jönnünk, nekünk mi működik a legjobban. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha próbálkozunk.