A zöldborsót a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben az teszi egyedivé, hogy magas a fehérjetartalma. Például 170 gramm főtt sárgarépa mindössze 1 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanakkor 170 gramm zöldborsóban ennek négyszerese található.
Emellett A-, K-, C-vitamin, illetve tiamin, folát, mangán, vas, foszfor is van benne. Továbbá gazdag polifenol antioxidánsokban és rostokban is.
Többek között ezek a tulajdonságai teszik oly népszerű alapanyaggá. És arról még nem is beszéltünk, hogy a benne lévő fehérje és rost együttesen hozzájárul a teltségérzethez. Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű fehérje és rost bevitele után
automatikusan csökken a nap folyamán elfogyasztott kalória mennyisége.
Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a zöldborsó nem teljes értékű fehérjeforrás, mivel hiányzik belőle a metionin aminosav.
Kattintson a képre, galéria nyílik! Nézze meg, hogyan építheti be az étrendjébe a zöldborsót!
A zöldborsónak számos tulajdonsága van, amelyek elősegítik a vércukorszint szabályozását. Mindenekelőtt alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelzi, hogy az adott étel
elfogyasztása után milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszint.
Továbbá a fehérje és a rostok is segítenek, hiszen a rost lelassítja a szénhidrátok felszívódását, így stabilabb vércukorszint-változást eredményez.
A rost táplálja a belekben lévő hasznos baktériumokat, ezáltal egészségesen tartják őket. Így akadályozzák meg az egészségtelen baktériumok túlszaporodását. Emellett a rostok rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták bizonyos bélrendszeri betegségekkel:
csökkenthetik a gyulladásos bélbetegség és a bélrák kockázatát.
Sőt, a zöldborsóban lévő rostok egy része oldhatatlan, így segítheti az ételek és a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
A zöldborsó megfelelő mennyiségű szívbarát ásványi anyagot tartalmaz, mint a magnézium, a kálium és a kalcium. Az ezekben a tápanyagokban magas étrend segíthet a magas vérnyomás leküzdésében, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.
Mivel magas a rosttartalma, ezért visszaszoríthatja a koleszterinszintet is.
A magas koleszterinszint szintén növelheti a szívbetegségek kockázatát. Emellett flavonoidokat, C-vitamint és karotinoidokat is tartalmaz, amely antioxidánsokról szintén kimutatták, hogy csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke kockázatát, mivel megakadályozzák a sejtkárosodást.
A rengeteg jó tulajdonsága ellenére a zöldborsó okozhat puffadást és gázképződést. Ez a benne lévő lektin miatt van. Ha ezt tapasztalja, kezdje el csökkenteni az elfogyasztott adag mennyiségét.
Ugyanakkor bizonyos előkészítési módszerekkel, például áztatás, erjesztés vagy csíráztatás, csökkenthetjük a benne lévő lektintartalmat, megkönnyítve ezzel az emésztést.
Ettől eltekintve elmondható, hogy a zöldborsó egy nagyon egészséges alapanyag, amit be kell építeni az étrendbe.
A zöldborsó fogyasztásának számos módja létezik. Többek között készíthetünk belőle főzeléket, pörköltet, humuszt, levest, beletehetjük smoothie-ba, hozzáadhatjuk a salátához, az omletthez, de akár köretként is fogyaszthatjuk. Illetve kiváló alapanyaga a zöldséges muffinnak is.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet és a kakukkfűágakat egy edényben. Tartsuk melegen.
Pirítsuk meg a szalonnát, és tegyük félre. Pirítsuk a hagymát 4 percig a szalonna zsírjában, adjuk hozzá a rizst, keverjük 1 percig.
Öntsük hozzá a bort, és főzzük 2 percig.
Lassan adjuk hozzá a kakukkfüves vizet (egyszerre csak egy csészével), közben folyamatosan keverjük.
Akkor adjuk hozzá a következő adag vizet, amikor az előző már felszívódott.
Végül dobjuk el a kakukkfűágakat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Végül keverjük hozzá a borsót, az apróra vágott kakukkfüvet és a sajtot. Főzzük 2 percig, majd távolítsuk el a tűzről.
Tálaljuk szalonnával és zöldhagymával.