Puha kenyértorta édes narancsos szirupba áztatva - recept

kenyértorta
Vágólapra másolva!
Volt idő, amikor csak nagyon nehezen tudtuk helyettesíteni a fehérlisztet, manapság azonban a pizzától a desszertekig bármit elkészíthetünk gluténmentesen. Itt van például ez a sütemény, amely kukoricadarával és őrölt mandulával készül, narancsos szirupban fürödve tálalják és a család könyörögni fog azért, hogy süssön még egy adagot belőle.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Kenyértorta narancsos szirupban

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g sózott vaj + a kenéshez
  • 200 g cukor
  • 250 g őrölt mandula
  • 60 g kukoricadara
  • 3 nagy tojás
  • ½ teáskanál só
  • 1 és ½ teáskanál sütőpor

Hozzávalók a kandírozott narancshéjhoz:

  • 80 g cukor
  • 4 vérnarancs héja vékony csíkokban levágva

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 60 g cukor
  • 140 ml vérnarancslé

Elkészítés:

A sütemény elkészítéséhez dolgozzuk össze a vajat a cukorral egy konyhai robotgéppel.
Ezután lassan adjuk hozzá a tészta többi összetevőjét is folyamatos keverés mellett.
Öntsük az egészet egy kenyértepsibe, amelyet előzőleg kibéleltünk sütőpapírral és megkentünk vajjal.
Süssük 180 fokon 50 percig.
Közben készítsük el a kandírozott héjat és a szirupot.
Keverjük össze a kandírozott héjhoz szánt cukrot 120 milliliter vízzel. Kezdjük el melegíteni egy kis serpenyőben, amíg a cukor feloldódik.
Öntsük bele a héjat és hagyjuk rotyogni körülbelül 5 percig.
A szirup elkészítéséhez öntsük a cukrot és a narancslevet egy serpenyőbe és forraljuk fel. Hagyjuk rotyogni 5 percig.
Amikor a kenyértorta elkészült, öntsük nyakon a sziruppal, majd hagyjuk az egészet kihűlni.
Ezután vegyük ki a tepsiből és tálaljuk a kandírozott narancshéjjal.