Klasszikus szedres pite, ahogy csak a nagyi tudja készíteni

szedres pite
Vágólapra másolva!
A barát és a család is imádni fog, ha megjelenünk náluk ezzel a friss, házi készítésű pitével. Hihetetlenül finom és annyira egyszerű! Ráadásul a szedernek épp most van szezonja, tehát frissen szedhetjük a kertből vagy szerezhetjük be a piacról. Az óriási, lédús bogyók önmagukban is élvezetesek, hát még desszertként!
Vágólapra másolva!
Szedres pite. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Szedres pite bögrésen

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 és ½ bögre liszt
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • ¾ bögre vaj, kockára vágva
  • 5-6 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 6 bögre szeder
  • ½ bögre cukor
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő, ha fagyasztott szederrel dolgozunk
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a pite tésztáját.
Keverjük össze a lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot és a sót.
Adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk át konyhai robotgéppel.
Adjuk hozzá a vizet, és keverjük tovább.
Ha szükséges, adjunk hozzá még több vizet, hogy a tészta összeálljon.
Öntsük a tésztát enyhén lisztezett munkafeületre, és vágjuk ketté.
Nyújtsuk ki köralakban, majd az egyiket tegyük a piteformába.
Nyomkodjuk bele, vágjuk le a széléről a felesleget.
Tegyük a hűtőbe a másik tésztakoronggal együtt.

Készítsük el a tölteléket.
Tegyük a szedret egy nagy tálba, keverjük hozzá a cukrot, a kukoricakeményítőt és a vaníliát.
Öntsük a tölteléket a piteformába, majd tegyük rá a másik tésztalapot.
Szükség esetén vágjuk körbe.
Keverjük össze a tojást és a vizet, majd kenjük meg vele a pitét.
Szurkáljuk meg villával a pitetésztát, majd tegyük a sütőbe 30-50 percre.