Édes vegyes gyümölcsös lekvár a mamától

eperlekvár eper lekvár
Már jó, ha 2 üvegnyi lekvárt sikerül eltenni
Vágólapra másolva!
Nagymamáink pontosan tudták, hogy amit nyáron betakarítanak, azt érdemes eltenni télire. Hiszen akármennyire szeretjük is a gyümölcsöket, képtelenség megenni annyit belőlük, hogy ne menjenek tönkre a fán vagy a konyhában. Gyümölcslekvárt készíteni nem nagy ördöngösség, ezért minimális konyhai tapasztalattal is érdemes megpróbálkozni vele.
Vágólapra másolva!

Vegyes gyümölcslekvár szinte bármilyen gyümölcsből készülhet ízlés szerint. Mi most a szezonnak megfelelően a cseresznyét, az epret és a ribizlit választottuk.

A kép csak illusztráció! Forrás:Fotolia/Brent Hofacker

Vegyes gyümölcslekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes gyümölcs, eper, ribizli és cseresznye
  • 1 kg cukor
  • ¼ bögre citromlé
  • szalicil

Elkészítés:

Mossuk meg laposan a gyümölcsöket, szedjük le a csumájukat, magozzuk ki.
Tegyük egy lábasba, és burgonyatörővel nyomkodjuk össze.
Öntsük bele a cukrot, és kezdjük el megfőzni alacsony lángon.
Amint elég meleg, dolgozzuk össze egy botmixerrel, és lassú tűzön főzzük tovább körülbelül egy órán át.
Töltsük meg vele a befőttesüvegeket, szórjuk meg egy késhegynyi szalicillel, és fedjük le rögtön.
Tegyük száraz dunsztba egy éjszakára.