Süssünk süteményeket otthon! – Így készül az Ördögpirula

Ördögpirula
Vágólapra másolva!
Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük az Ördögpirulát. 
Vágólapra másolva!

Érdekes recept a Süteményeskönyvből az Ördögpirula.

Kelt tészták és fánkok

Ördögpirula

Az egyik legkönnyebben elkészíthető farsangi fánk, amelyet egérke néven is ismerni. Egyszerű forrázott tészta az alapja, amelyet nem sütőben, hanem forró olajban sütünk ki, majd kakaóporba vagy akár reszelt csokoládéba is forgathatunk. Talán sötét, szinte feketés külsejéről kapta a nevét, de csak annyiban ördögi, hogy nehéz abbahagyni az evését.

Forrás: Magyar Konyha


Hozzávalók az égetett tésztához:
120 g liszt
100 ml tej
100 ml víz
1 ek cukor
1 csipet só
80 g vaj
4 db tojás

Hozzávalók a sütéshez és a forgatáshoz:
4 ek porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
olaj a sütéshez

Ördögpirula Forrás: Magyar Konyha

Elkészítése:
A tejet, a vizet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót lábasba tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd 2 percig (továbbra is a tűzön hagyva) fakanállal folyamatosan keverjük, reszteljük a tésztát. Ezután félretesszük hűlni. A tésztát habverővel (elektromossal célszerűbb) keverni kezdjük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Az elkészült égetett tésztát nem töltjük habzsákba, hanem kb. 170 °C-ra felhevített olajba kanalazzuk, és ugyanúgy sütjük, mint egy fánkot.
Amint aranybarnára sült, kivesszük az olajból, leitatjuk papírral a külsejét, és még forrón a kakaóporral elkevert porcukorba forgatjuk. Narancslekvárral igazi téli, farsangi édesség.