7 trükk elfoglalt szülőknek, amivel időt takaríthatnak meg a konyhában

sütés, főzés, konyha
Vágólapra másolva!
Egy átlagos hétköznapon sincs túl sok időnk sütni és főzni, most meg aztán – hogy nyakunkon vannak a gyerekek és a házi feladatok – végképp nincs. Nehéz összeegyeztetni a home office munkákat, a gyerekek tanulását és a háztartás vezetését. Piszkos tányérok, lisztes munkalap, végeláthatatlan, időigényes feladatok – ilyennek látjuk a főzést és a sütést. Itt van azonban néhány konyhai tipp, amely nemcsak időt, hanem energiát is megtakarít nekünk a konyhában.
Vágólapra másolva!

Fedjük le a konyhapultot!

Sütés után meglehetősen macerás megtisztítani a konyhapultot a liszttől, a kifolyt tésztától és egyéb szennyeződésektől. Szerencsére ezt könnyen orvosolhatjuk azzal, ha lefedjük újság- vagy sütőpapírral.

Így azt egyszerűen csak kidobjuk, és nem kell sikálni a konyhapultot.

Készítsünk egytálételeket!

Ezekben a legjobb, hogy gyorsan megvagyunk velük, ráadásul nem koszolunk annyi edényt sem a főzés során. Duplán kíméljük magunkat!

Forrás: Shutterstock

Aprítsuk fel a zöldségeket és fagyasszuk le!

Ugyan ki akar minden egyes alkalommal, amikor levest készít, zöldségeket pucolgatni? Senki.

Még jó, hogy előzetesen megpucolhatunk és felkockázhatunk egy nagyobb adagot, hogy aztán porciózva lefagyasszuk.

Répa, zeller, karalábé, fehérrépa, krumpli, petrezselyem – csomagoljuk egybe és mehet a fagyasztóba.

Főzzünk nagyobb adagot és fagyasszuk le!

Leves, lecsó, tésztaételek – nyugodtan fagyasszuk le a készételeket is. Tegyük egy tárolóedénybe, írjuk rá, mi van benne, illetve a dátumot és tegyük a fagyasztóba. Amikor végképp nincs időnk semmire, csak elővesszük, felmelegítjük és lesz ebéd az asztalon.

Készítsünk változatosan fogyasztható ételeket!

Főzzünk nagyobb adagban pörköltet, egyik nap tálaljuk rizzsel, a másik nap krumplival, a harmadik nap pedig tésztával vagy egyéb körettel.

Egyszer ehetünk hozzá savanyúságot, másnap friss salátát.

Készítsünk listát!

Írjuk össze, mi minden van a kamrában és a hűtőben, így nem kell órákat gondolkodnunk azon, mit főzzünk. Csak elővesszük a listát, kihúzzuk, amit elhasználtunk, később pótolhatjuk. Sokkal könnyebb így a tervezés.

Öblítsük el az edényeket!

Bizony nem mindig van időnk főzés után azonnal elmosogatni. Ez végül rászáradt ételmaradékos edényeket eredményez, amit időigényes elmosni. Legközelebb csak öblítsük el az edényt vagy töltsük fel vízzel, így nem fog rászáradni az étel. Egyszerű és nagyszerű trükk.