Puha és édes angol húsvéti zsemle aszalt gyümölcsökkel

angol húsvéti zsemle, hot cross bun
Vágólapra másolva!
A hot cross bunt, vagyis az angol húsvéti zsemlét nemcsak Angliában fogyasztják előszeretettel nagypénteken, hanem a világ számos más országában is. A keresztalak a zsömlén Jézus Krisztus keresztre feszítésére utal. Ezeket a zsemléket sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk, ráadásul reggelire és vacsorára is megállja a helyét. Próbáljuk ki ezt a receptet.
Vágólapra másolva!
Angol húsvéti zsemle. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Angol húsvéti zsemle

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 200-300 ml tej
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 2 tojás
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 200 g aszalt gyümölcs vagy mazsola
  • 7 g szárított élesztő
  • méz és liszt a tetejére

Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy nagy edénybe, keverjük össze a cukorral, a fahéjjal, a sóval és az élesztővel.
Egy kicsit melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a vajat és keverjük, amíg megolvad.
Készítsünk egy lyukat a száraz hozzávalók közepében, öntsük bele a tejet, először csak 200 millilitert, üssük bele a tojásokat, és dolgozzuk tésztává.
Ha gyúrható tésztát kaptunk, ne öntsünk bele több tejet.
Keverjük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket is, aztán dagasszuk jól össze.
Tegyük vissza egy kiolajozott edénybe és hagyjuk pihenni másfél órát.
Szedjük szét a tésztát körülbelül 8-10 darabra és formázzunk belőle zsömléket.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, fedjük le és hagyjuk állni még 20-30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjünk össze egy kis lisztet vízzel, hogy pasztaállagú keveréket kapjunk. Rajzoljunk vele keresztet a zsemlékre.
Süssük 20 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.
Mézzel megkenve tálalhatjuk.