Fagyasztási kisokos: mit fagyaszthatunk le?

fagyasztó, fagyasztás
Vágólapra másolva!
Mindannyian tudjuk, hogy a húsok, a legtöbb gyümölcs és zöldség lefagyasztható. Na, de mi a helyzet a többi élelmiszerrel? Mit tegyünk, ha az önkéntes karantén miatt nagyobb mennyiségű pékárut vagy tejet vásároltunk? Nézzük meg, mit tárolhatunk a fagyasztóban.
Vágólapra másolva!

Hogyan fagyasszunk?

Figyeljünk rá, hogy a húsokat ne egészben, hanem porciózva fagyasszuk le. Készítsünk olyan kis adagokat, amelyeket egyszerre fel tudunk használni.

Persze az egész csirkét is betehetjük a fagyasztóba, ha egészben akarjuk megsütni,

de például egy nagyobb mennyiségű csirkemellet érdemes külön csomagolni, hiszen így nem kell kiolvasztani az egészet. Ráadásul visszafagyasztani tilos!

Ha mégis többet akarunk egybe csomagolni, a szeletek közé tegyünk fóliát, így nem fog összefagyni az egész.

Tegyünk ugyanígy a halakkal is: porciózva csomagoljuk és tegyük a fagyasztóba. Persze előtte tisztítsuk meg filézzük ki, de ha egybe akarjuk megsütni, akkor nem kell részekre vágni.

Kattintson a képre a galériáért!

avokádó,usa
sajt, krémsajt, lágysajt, feta, sós
különös konyhai eszközök
virsli
kenyértorta
sajt
paradicsom, salsaszósz
tej
megmaradt tojássárgája
gyömbér
joghurt
petrezselyem
avokádó,usa
sajt, krémsajt, lágysajt, feta, sós
különös konyhai eszközök
virsli
kenyértorta
sajt
paradicsom, salsaszósz
tej
megmaradt tojássárgája
gyömbér
joghurt
petrezselyem
avokádó,usa
sajt, krémsajt, lágysajt, feta, sós
különös konyhai eszközök
virsli
kenyértorta
sajt
paradicsom, salsaszósz
tej
megmaradt tojássárgája
gyömbér
joghurt
petrezselyem

A gyümölcsöket és a zöldségeket fagyaszthatjuk zacskóban és dobozokban, ugyanúgy, mint a készételeket.

Érdemes a felhasználás szerint szétszedni az alapanyagokat.

Külön fagyasztani az apróra vágott húst a pörkölthöz, a panírozni kívánt melleket, a csontot a leveshez, a zöldségmixet szintén a leveshez vagy a körethez stb.

Miben fagyasszunk?

Légmentesen záródó edényekben és fagyasztó tasakokban. Vannak már zippes tasakok is, de zacskóban, befőttes gumival lezárva ugyanúgy betehetjük a húst például a fagyasztóba. A készételeket, például a leveseket és főzelékeket betehetjük edénnyel együtt.

Ami nagyon fontos, hogy üveget nem lehet a fagyasztóba tenni, mert széttörik.

A saját dolgunkat könnyítjük meg azzal, ha mindent felcímkézünk. Mi van benne? Milyen adagban? Mikor lett eltéve? Ezekre az információkra szükségünk lesz.

Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott ételeket?

A húsoknál figyeljünk arra, hogy a zacskóval együtt tegyük bele a meleg vízbe, különben megváltozik a hús textúrája. Ha egy nappal korábban kivesszük a fagyasztóból, akkor nem is kell meleg vízben áztatni, kiolvad magától.

A leveseket elég felforralni kis lángon, a készételeket fokozatosan olvasszuk, esetleg minimálisan melegítsük közben.

A legegyszerűbben a mikróban tudjuk kiolvasztani az ételeket. Ám vannak olyan élelmiszerek is, amelyek nem igénylik a kiolvasztást, mint például a borsó, a kukorica, a bab, egyéb zöldségek vagy a virsli.