Meddig tárolhatók a különböző élelmiszerek a hűtőben?

hűtő
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt sokan féktelen vásárlásba kezdtek, ami az élelmiszereket illeti. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy egyes alapanyagok meddig tárolhatók. A húst, a halat, a tejtermékeket és a tojást is a hűtőben kell tárolni nyersen és főzve egyaránt, egyes zöldségeket és gyümölcsöket pedig a kamrában is tarthatunk. Sorra vettük, mennyi ideig tárolhatók az egyes élelmiszerek a hűtőszekrényben.
Vágólapra másolva!

Hús, baromfi, hal

Hús és baromfi – 1-2 nap
Bacon, sütve – 4-5 nap
Felbontott felvágott – 3-5 nap
Darált hús – 1 nap
Sült hal – 3-4 nap
Nyers hal – 1-2 nap

Forrás: Shutterstock

Gyümölcsök és zöldségek

Főtt zöldségek – 3-5 nap
Nyers sárgarépa, zeller, fehérrépa – 2-3 hét a hűtő zöldséges rekeszében
Nyers uborka, paradicsom, paprika – 1 hét a hűtő zöldséges rekeszében
Alma – 1-2 hónap hűvös, száraz helyen
Avokádó – 3-5 nap
Banán – maximum 5 nap
Burgonya – 3-5 hét, száraz, hűvös helyen
Hagyma – 1-2 hét, száraz, hűvös helyen

Tojás és tejtermékek

Tej – felbontás után 3 napig fogyasztható
Sajt bontatlanul – akár egy hónapig is eláll
Bontott krémsajt – 4-5 nap
Friss tojás a héjában – 4-5 hét
Keményre főtt tojás – 1 hét
Túró, tejföl – 4-5 nap
Joghurt – még 1-2 napig fogyasztható a lejárati dátum után
Vaj – körülbelül 1 hónap

Egyéb alapanyagok

Savanyúság – 1-2 év
Ketchup – 9-10 hónap
Majonéz – 2-3 hónap
Babkonzervek – 2-3 év
Konzerv levesek – 3-5 év
Száraz tészta – 1 év
Rizs – 4-5 év

Ha a készletünk tele van romlandó alapanyagokkal, akkor érdemes lefagyasztani őket (ha fagyaszthatók). Általános szabály, hogy

a legtöbb élelmiszer 9 hónaptól 1 éven keresztül tárolható a fagyasztóban,

de ez persze függ magától az alapanyagtól is.