5 érv, hogy miért jó nekünk a citrom

Íme a csodaital, mely frissít és segít eltüntetni a kilókat is
Citromos-gyömbéres ital az új trend
Vágólapra másolva!
Amikor az élet citrommal kínál, készíts belőle limonádét – tartja a mondás. A valóságban azonban legyen szó citromról vagy limonádéról, ez a frissítő citrusféle tele van C-vitaminnal, rosttal és más hasznos vegyületekkel, amelyek hozzájárulnak az egészségünkhöz.
Vágólapra másolva!

Támogatja a szívet

A tanulmányok szerint a C-vitaminban gazdag alapanyagok, mint például a citrom, csökkenthetik a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szívbetegségek kockázatát. Ehhez a benne lévő rostok és növényi vegyületek is hozzájárulnak:

a heszperetin egy olyan antioxidáns, amelyet a citrusfélék tartalmaznak, és csökkentheti a koleszterinszintet.

Hatással lehet az emésztésre

A citromban sok oldható rost és egyszerű cukor található. Az oldható rostok, mint a pektin, javítják az emésztést, támogatják a bél egészségét és szabályozzák a bélmozgást.

Forrás: Shutterstock

Frissíti a leheletet

A főzés után a kézen maradt erős szagoktól úgy szabadulhatunk meg, hogy átkenjük a kezünket citrommal. Ugyanígy tünteti el a kellemetlen leheletet is, ha fokhagymát vagy hagymát eszünk.

Ráadásul a citrom serkenti a nyáltermelést, amely megóv a szájszárazságtól.

A szájszárazság a baktériumok által okozott rossz lehelethez vezet.

Segíthet a hidratálásban

Sokan nem szeretik a vizet, ezért csak nagyon keveset isznak belőle. Ugyanakkor, ha adunk hozzá egy kis citromot, máris sokkal jobb a helyzet. Így sokkal könnyebben maradhatunk hidratáltak.

Megszüntetheti a gyomorégést

Amikor gyomorégésről van szó, a citrom eredményessége egyénenként változik: vannak, akiknek enyhül a probléma, míg másoknak nem. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, milyen hatással van rá a citrom és a citromos víz.

Ám ha rendszeresen fogyasztunk citromot vagy citromos vizet, ügyeljünk a fogainkra.

A citromsav ronthatja a fogzománcot, a kockázat csökkentése érdekében igyuk a citromos vizet szívószállal, utána pedig öblítsük ki a szánkat sima vízzel.

A citromból készíthetünk citromos vizet, fagylaltot, turmixot, desszertet és akár a csirkénket is feldobhatjuk vele. Sőt, kiváló összetevője lehet a citromos palacsintának, a muffin tésztájának és a kekszeinknek is.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Shutterstock

Citromos-mákos palacsinta

Hozzávalók:

  • 240 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál mák
  • egy csipet só
  • 1 evőkanál kezeletlen citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 320 ml író
  • 2 nagy tojás, kettészedve
  • 4 tojásfehérje
  • 3 evőkanál vaj, olvasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a mákot, a sót és a citromhéjat.
Külön tálban habverővel keverjük össze az írót, a citromlevet, a tojássárgáját, a vaníliát és a vajat.
Öntsük a lisztkeverékbe folyamatos keverés mellett és dolgozzuk jól össze.
Verjük fel a tojásfehérjét, és adagonként keverjük bele a tésztába.
Melegítsünk fel egy kis olajat a serpenyőben és süssük ki a palacsintákat. Nem a hagyományos, vékony tésztaköröket fogjuk kapni, hanem amerikai stílusú, vastagabb palacsintát.
Tálaljuk pirított citromkarikával, ricottával és áfonyával vagy juharsziruppal.