Tizenhárom konyhai tipp kezdő szakácsoknak

főzés
Vágólapra másolva!
Amikor először csöppenünk bele az igazi életbe, számtalan nehézséggel találjuk benne magunkat. Ezek közül sok a konyhában jelentkezik. Bár a szüleinktől sok mindent elleshettünk volna, de amíg nem voltunk rákényszerítve, hogy magunkra főzzünk, addig nem is igazán érdekelt a konyhaművészet. Most azonban itt állunk a konyhában kezdő szakácsként és minden információmorzsára szükségünk van, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat.
Vágólapra másolva!

1. Mielőtt nekifogunk a főzésnek mindenképp olvassuk végig a recepteket, és gondoljuk át a lépéseket.

2. Ne legyünk szőklátókörűek, ha az ízesítésről van szó! Ne csak sót és borsot használjunk, hanem különböző fűszerkeverékeket és fűszereket is.

3. Ha főtt tojást készítünk, áztassuk be hideg vízbe, így könnyebben lejön a héja.

4. Mindig legyünk türelmesek az étellel, különben katasztrófa lesz a végeredmény. Ha nincs túl sok időnk főzni, inkább keressünk gyorsan elkészíthető, könnyű recepteket az interneten.

Forrás: Shutterstock

5. Ha húst sütsz, mindenképp vedd ki korábban a fagyasztóból, hogy legyen ideje kiolvadni. Különben előfordulhat, hogy míg a külseje ropogósra sül, a belseje még nyers marad.

6. A felbontott fűszer hamar elveszti az aromáját, ezért ügyeljünk rá, hogy jól zárodó üvegedényben tároljuk inkább.

7. Ha több tojást ír a receptünk, mindegyiket először egy bögrébe üssük fel, utána öntsük a tálba. Így, ha netán záptojásba is botlunk, nem kell az egész tállal kidobni, csupán a bögréből kiönteni, majd azt elmosni.

8. Fokhagymát kér a recept? Csak a sütési folyamat végén adjuk hozzá az ételhez, nehogy megégjen. Az aprított és az összetört fokhagyma nagyon könnyen pirul.

9. Ha süteményt készítünk, ahelyett, hogy több cukrot tennénk hozzá, szórjunk bele egy csipet sót. A só kiemeli az ételek édes ízét. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a sózást.

10. Főzelékeket és leveseket liszt helyett sűríthetünk összeturmixolt zöldségekkel is.

11. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy a tojáshéj beleesett a tojásba. Könnyen kiszedhetjük egy nagyobb héjdarabbal vagy ha bevizezzük az ujjunkat.

12. Elsóztuk az ételt? Tegyünk bele krumplit, ami magába szívja a felesleges sómennyiséget.

13. Nem szabad túlpakolni a serpenyőt! Ha túl sok étel van benne, gőz keletkezik, így az étel nem pirulni, hanem párolódni fog, ráadásul esélyes, hogy nem is sül meg egyenletesen.