Felejtsük el a szalámis zsömlét: így javítsuk fel a gyerekek unalmas uzsonnáit

tízórai, gyerekek, szendvics
Vágólapra másolva!
Rendkívüli időszakon vannak túl az iskolás gyerekek és a szüleik, hiszen közel féléves távollét után kellett visszatalálniuk a normál iskolaidőszakban megszokott kerékvágásba, vagyis a rohanós hétköznapokba. Ám érdemes elgondolkodni, hogy miként lehetne változatosabbá, könnyebben és gyorsabban összeállíthatóvá tenni az uzsonnás dobozok tartalmát, hogy a gyerekek minél többször válasszák a kiegyensúlyozott étkezést a nassolás helyett. Felejtsük el a szalámis zsömlét és a mellé csomagolt almát! Az Upfield szakértői most abban segítenek, hogy egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas ételeket vihessenek a gyerekek az iskolába.
Vágólapra másolva!

Figyeljünk a só- és zsiradéktartalomra

A szendvicskészítés talán valóban a legegyszerűbb megoldás, ha tízórairól/uzsonnáról van szó, de még itt is érdemes figyelni a kiegyensúlyozott só- és zsiradékbevitelre.

Igyekezzünk alacsonyabb sótartalmú feltéteket választani, az állati eredetű hozzávalókból

(felvágottak, sajtok) származó zsiradékokat pedig kombináljuk a telítetlen zsírokban gazdag növényi zsiradékokkal, például margarinnal.

Forrás: Shutterstock

Hová kerüljenek a zöldségek és a fűszerek?

Érdemes zöldségekkel és zöldfűszerekkel feldobni, változatosabbá tenni a szendvicseket. A zöldségek lehetőleg ne a szendvicsbe kerüljenek, hanem az uzsonnás doboz másik rekeszébe vagy egy külön dobozba, így a feltétekből származó só nem tesz kárt bennük, és nem is áztatják el az ételt.

A zöldfűszereket – pl. frissen aprított snidlinget, bazsalikomot – viszont bátran használhatjuk a szendvics összeállítása során, de nem akárhogy.

Szórjuk ezeket a margarinnal megkent oldalakra, a szórást követően pedig a kenőkéssel húzzunk rá még egy vékony réteget, hogy a zöldfűszerek bekerüljenek a margarinba. Ezzel a zsiradék megóvja a fűszereket a gyors oxidációtól, vagyis nem szürkülnek olyan gyorsan, így a gyerekek is szívesebben elfogyasztják.

A vasárnapi ebéd is jó kiindulási alap lehet

Már a vasárnapi ebéd készítése során felkészülhetünk a következő heti uzsonnákra: a maradék sült húsból, főtt zöldségekből és margarinból ízletes szendvicskrém készülhet,

ha pedig egy pár szem burgonyával többet főzünk, kisebb további energiaráfordítással készíthetünk krumplis pogácsát vagy muffint.

Nem kell csak a krumplihoz ragaszkodnunk: a különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetőek, és tartósak is. Ráadásul az elkészítésébe a gyerekek is bevonhatók, sőt, a nagyobbakra önállóan is rábízhatóak.

Nézzünk néhány izgalmasan egyszerű receptet!

Ha unjuk a klasszikus szendvicseket, készíthetünk tartalmas, sós ízvilágú muffinokat, amelyek nem csak az uzsonnás dobozban, hanem vacsorák, piknikek alkalmával is megállják a helyüket.

Erre jó példa a fokhagymás-sonkás muffin, vagy a kolbásszal, zöldpaprikával és sajttal készülő magyaros muffin, ami egy pohár kefir vagy joghurt társaságában igazán laktató megoldás lehet.

Ha mégis az édes harapnivalók felé húz a szívünk, egy gyors reggelire és tízóraira is tökéletes választás ez az egyszerűen elkészíthető, fémdobozban viszonylag sokáig eltartható müzlikeksz, ehhez a kekszes-almás sütihez vagy kókuszos kockához pedig még a sütőt sem kell bekapcsolnunk.

Fokhagymás, sonkás muffin

Hozzávalók:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csokor metélőhagyma
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt feketebors
  • 2 db tojás
  • 10 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Vágjuk nagyon apróra a fokhagymát, a petrezselymet, a metélőhagymát és a vöröshagymát.
Vágjuk 4-5 milliméteres kockákra a sonkát.
Forgassuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval és a borssal.
Verjük fel tojást az olvasztott, de nem meleg margarinnal és a tejjel, majd keverjük össze a sütőporos liszttel, a felaprított hozzávalókkal és 3-4 deka reszelt sajttal.
Kenjünk ki egy közepes muffinsütőt margarinnal, vagy béleljük ki papírkosárkákkal.
Töltsük háromnegyedig fokhagymás masszával.
Szórjuk a tetejükre maradék sajtot.
Süssük meg előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 20 perc alatt.
Hagyjuk a formában 5 percig, majd tálaljuk melegen.

Receptforrás