Finom savanyított zöld paradicsom, ahogy a nagyi készíti

savanyított paradicsom
Vágólapra másolva!
A mi családunk imádja a savanyúságokat, legyen szó savanyított dinnyéről, csalamádéról vagy éppen savanyított fokhagymáról. Amikor kitaláltuk, hogy szüreteljük le az összes zöld paradicsomot a kertben, hogy a nagyi hozzájárulásával savanyúságot készíthessünk belőle, boldogan fogtam magamhoz a legnagyobb műanyag edényt a háztartásban. Már készítés közben is a számban éreztem a savanyított paradicsom ízét, alig várom, hogy fogyasztható legyen.
Vágólapra másolva!

A savanyúságokban az a legjobb, hogy gyorsan elkészülnek, és isteni kiegészítői a húsoknak, a szendvicseknek vagy a reggeli zsíros pirítósnak. A savanyított paradicsom elkészítéséhez be kell szereznünk egy kilogramm zöld paradicsomot. Könnyű dolgunk van, ha a kertünk tele van vele. Ha nincs, akkor piacra kell mennünk érte.

Savanyított paradicsom. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Első lépésként jól mossuk meg a paradicsomokat, különösen, ha a piacról vettük, majd vágjuk félbe mindet. A hagyományos paradicsom és a koktélparadicsom is szóba jöhet, a lényeg, hogy még zöld legyen. A nagyobb darabokat negyedelhetjük is.

Készítsük elő a sterilizált befőttesüvegeket,

és töltsük fel a paradicsomdarabokkal. Tulajdonképpen a munka felével már meg is vagyunk, hiszen már csak a savanyúlevet kell elkészíteni. Ehhez tegyünk fel melegedni 1 liter vizet.

Öntsünk a vízhez 4 deciliter ecetet, 8-9 evőkanál cukrot, 3-4 evőkanál sót, egy teáskanál frissen őrölt fekete borsot, 3-4 babérlevelet, 4-5 szál kaprot, és 7 gerezd fokhagymát.

Forraljuk össze, majd öntsük a paradicsomokra. Az a jó, ha minden üvegbe kerül fokhagyma és egy kis kapor is. Zárjuk le légmentesen az üvegeket, és hagyjuk kihűlni őket.

Amint teljesen kihűltek, mehetnek a kamrába, majd 1-2 nap múlva fogyaszthatjuk is. Nekünk is hamarosan letelik az idő, a mai ebédhez már bontjuk is az első üveggel. A pörkölt és a nokedli mellé isteni lesz!