Miért ne dobjuk el a hagyma héját?

hagyma
Vágólapra másolva!
Ha hagymát pucolunk, a hagyma héja általában a kukában végzi. Holott ugyanúgy tartalmaz alapvető tápanyagokat, mint maga a hagyma. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, mint az A-, C-, E-vitamin és a flavonoidok. Ez már önmagában egy jó érv a hagyma héja mellett, ám összegyűjtöttünk még öt okot, amiért nem érdemes eldobni.
Vágólapra másolva!

Mire ügyeljünk, ha fel akarjuk használni a hagymahéjat?

Először is arra, hogy a hagyma biztonságos forrásból származzon. Tehát bizonyosodjunk meg róla, hogy nem kezelték vegyszerekkel.

A legjobb, ha a kertből van, de egy termelőtől is vásárolhatunk, akiben megbízunk.

A hagyma legkülső héját nyugodtan dobjuk el, a többi héjréteget azonban tartsuk meg. Mutatjuk, hogyan használhatjuk fel.

Forrás: Shutterstock

Adjuk hozzá a levesekhez, mártásokhoz

Ha levest, mártást vagy alaplevet főzünk, a hagyma héja aranyat fog érni. Sűrűbbé teszi a mártást, gyönyörűen megszínezi az ételeket. Csak ne felejtsük el kivenni, amint elkészült az ételünk.

Készíthetünk belőle fűszert

Oszlassuk el egy tepsin a hagymahéjat, és pirítsuk meg egy kicsit a sütőben. Tegyük az egészet egy kávédarálóba és őröljük finomra. Kész is a házi készítésű hagymapor.

A hagymahéjtea aranyat ér

Amikor a nagymamám gyengélkedik, mindig hagymahéjteát készít. Köztudott, hogy nyugtatja az elmét és erősíti az immunrendszert.

Egyszerűen csak öntsünk rá forró vizet, hagyjuk ázni, szűrjük le és már ihatjuk is.

Ízesített vízzel csillapítsuk szomjunkat

A hagyma héjából nemcsak tea készülhet, hanem ízesített víz is. Oké, nem ez lesz az új kedvencünk, de kétségtelen, hogy gondoskodunk az immunrendszerünkről. Áztassuk a hagyma héját 15 percre egy pohár vízbe, aztán igyuk meg. Harcol a gyulladások és az izomgörcsök ellen is.

A rizs is finomabb lesz hagymahéjjal

Ezentúl főzzük a rizst együtt a hagyma héjával, nézzük meg, milyen lesz a végeredmény. Imádni fogjuk a hagyma kesernyés aromáját a rizsben.