Hogyan süssünk, főzzünk margarinnal?

margarin
Vágólapra másolva!
Milyen zsiradékot használjunk sütéshez? Kiválthatjuk a vajat margarinnal? Lehet egyáltalán margarinnal főzni, vagy csak szendvicskészítéshez javasolt? Az ízletes ételek készítéséhez szinte elengedhetetlen a zsiradék, ami nem csak lágyabbá teszi a fogások textúráját, de fontos szerepe van a hevítésénél is. Amennyiben inkább a vegetáriánus, flexitáriánus vagy akár laktózmentes étrenddel kísérletezünk, jó hír, hogy az állati eredetű zsiradékokat, így például a vajat bármikor ki lehet váltani növényi alapú margarinokkal. Az azonban nem mindegy, melyik típusú margarint használjuk sütéshez, főzéshez és kenéshez – a Rama összeállítása bemutatja, mikor mit érdemes választanunk.
Vágólapra másolva!

Főzéshez

Ideje elfelejteni, hogy csak olajban, zsírban lehet dinsztelni, például a hagymát, hiszen a 60 vagy 70 százalékos,

csökkentett zsírtartalmú margarinokat egyaránt használhatjuk főzéshez és pároláshoz is.

Ez ráadásul kifejezetten jó megoldás lehet krémlevesek, raguk vagy akár főzelékek készítésekor: a zöldségek a margarinban előbb párolódnak, puhulnak, majd egyenletesen, tejfehérje- és tejcukor-égés nélkül kezdenek el pirulni.

A legtöbb süteménynek, tortafélének egyik fő alapanyaga a zsiradék: enélkül szinte elképzelhetetlen egy tészta vagy krém elkészítése Forrás: Rama

Serpenyős, tepsis sütéshez

A lazább szerkezetű húsokat vagy zöldségeket bátran süthetjük margarinban is. A magasabb, 70 százalék feletti zsírtartalmú margarinok kiválóan használhatóak akár sütőben, például kakukkfüves csirkecombhoz, vagy akár serpenyőben sült natúr halszeletekhez, friss és fagyasztott zöldségekhez, esetleg parázsburgonyához.

Ez utóbbinál különösen előnyös, hogy a margarin alacsony cukor- és fehérjetartalma miatt nem keletkeznek apró égett gömbök a krumplidarabok felszínén.

Ráadásul az ételekkel sült zsiradékot pecsenyelé vagy mártás formájában is felhasználhatjuk, így a maradékról is gondoskodhatunk.

Süteményekhez

A legtöbb süteménynek, tortafélének egyik fő alapanyaga a zsiradék: enélkül szinte elképzelhetetlen egy tészta vagy krém elkészítése. Az omlósabb tésztáknál is érdemes 70 százaléknál magasabb zsírtartalmú margarint választani,

ami elkészítés közben – pl. szobahőmérsékleten – jól tartja az állagát, így könnyű dolgozni vele.

A sós vagy édes desszertek esetében ezek karaktere határozza meg, milyen típusú zsiradék bizonyul jobb választásnak: míg a fűszeres – például citrusos, kakaós – kelt tészták esetében inkább egy semlegesebb margarin ad teret a többi aromának, addig a croissant-ok vagy sós péksütemények készítésekor a vajas ízű verziók ajánlhatók.

Szendvicsekhez

A klasszikus, csökkentett, illetve alacsony zsírtartalmú kenőmargarinok egyaránt remek szendvicshozzávalónak számítanak, köszönhetően annak, hogy a fő összetevőik a növényi olajok és zsírok,

amelyek tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amiket a szervezet nem képes magától előállítani.

Amennyiben szeretnénk különlegesebb fogásokat készíteni, a margarin kiváló alapja lehet házi kenőkrémeknek: például körözöttnek, tojás, padlizsán, avokádó vagy gomba felhasználásával készült szendvicskrémeknek. Ez nem minden, hiszen remek ízű melegszendvics-krémek is készíthetőek margarinnal.