A kovászos uborka receptje családonként eltérő lehet. A só, az uborka, a víz, a kapor és a kenyér persze alap, de kerülhet még bele például
fokhagyma, babérlevél, mustármag, koriander, szőlőlevél, torma és bors is. Ízlés dolga!
Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő receptet, kísérleteznünk kell. Ha még sosem csináltunk kovászos uborkát, kezdjük az alaprecepttel, majd amikor már belejöttünk, jöhet a próbálgatás.
Íme a legfinomabb kovászos uborka alapreceptje a nagyitól!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossunk ki és szárítsunk meg egy ötliteres üveget.
Tegyük fel a vizet forrni a sóval.
Amint felforrt, hagyjuk kihűlni.
Tisztítsuk meg alaposan az uborkát egy teljesen új mosogatószivaccsal.
Vágjuk le a tetejüket, vágjuk félbe hosszanti irányba, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk végig.
Aztán vágjuk be még egyszer hosszanti irányba, de megint ne vágjuk végig. Így kapunk négy szelet uborkát, amiket már csak a vége tart össze.
Csomagoljuk be a kenyeret textilzsebkendőbe.
Tegyük az üvegbe a kaprot, rendezzük el benne az uborkát is, majd öntsük fel a sós vízzel.
A tetejére rakjuk a kenyeret, majd rá egy kis tányért.
Így le is lesz fedve és forrni is tud.
Két-három nap alatt a napos teraszon vagy ablakpárkányon elkészül.
Vegyük ki belőle a kenyeret, és kóstoljuk meg az uborkát.