Így neveljünk fűszernövényeket az ablakpárkányon

fűszer, fűszernövény
Vágólapra másolva!
A fűszer- és gyógynövények nélkülözhetetlenek a konyhában. Erős illatuk és ízük valami isteni! A friss fűszernövényekből készülnek a legnagyszerűbb ételek. A hagyományos kerti növényekkel ellentétben a fűszernövények nem vonzanak sok kártevőt. Sőt, a bazsalikomot és a mentát gyakran használják a rovarok elriasztására is. Ha nincs túl sok helyünk a lakásban, a kertben vagy az erkélyen, akkor is lehetséges a friss fűszernövények termesztése. Csak néhány cserépre, egy jó földre és egy ablakpárkányra van szükség.
Vágólapra másolva!

Válasszuk ki a fűszernövényeket!

Néhány fűszernövény nagyon jól elvan, ha más fűszernövényekkel kerülnek egy balkonládába. Másoknak azonban valószínűleg jobb egyedül. Fontos, hogy különválasszuk az egynyári növényeket és az évelőket. Egynyári például a bazsalikom, a kapor és a koriander, évelő mondjuk a menta, az oregánó és a kakukkfű.

A levendula, a kakukkfű, a zsálya és a rozmaring bírják a közvetlen napfényt, és viszonylag kevés vizet igényelnek, ezért ültethetjük egy balkonládába őket.

A majoranna és a kakukkfű azonban nem jönnek ki jól egymással, ám a rozmaring hatással van a bazsalikom növekedésére. A citromfű minden más fűszernövény növekedését serkenti, ezért kis hely esetén ne ültessük egybe másokkal.

Forrás: Shutterstock

Győződjünk meg róla, hogy megfelelő a vízelvezetés

A balkonládák vagy cserepek alján mindig kell lenni lyukaknak, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. Majd, amikor a növénynek szüksége van rá, akkor fel tudja szívni.

Ha túl van öntözve a növény, és a víz nem tud kifolyni, akkor a gyökerek elrothadhatnak.

Néhány fűszernövény, mint a metélőhagyma, a majoranna vagy a menta, igényli, hogy folyamatosan nedves legyen a földjük.

Használjunk laza, termékeny talajt

A laza, termékeny talaj a legjobb választás a fűszernövényeknek. A laza talaj jól vezeti a vizet, és segít a tápanyagok hasznosulásában. A laza talajban a növények gyökerei is szabadabban terjedhetnek.

Vetés vagy palántázás

Töltsük meg a cserepet vagy balkonládát, és szórjuk bele a magokat. Egy cserépbe vagy egy helyre tehetünk akár 3-5 magot is. Fedjük be földdel, majd locsoljuk be jól.

Fedjük le üveglappal, így párát tudunk biztosítani a csírázáshoz.

A talajuk mindig legyen nedves, amíg kicsíráznak a növények. De dönthetünk úgy, hogy palántákat veszünk kertészetekből, és azokat ültetjük el.

Tegyük őket napos helyre

A fűszernövények minimum 6-8 napsütéses órát igényelnek. Ha bent tartjuk, hagyjuk a napos ablakpárkányon. Viszont arra ügyeljünk, hogy 8 óránál tovább ne legyenek napon, és a közvetlen, tűző napfénytől is kíméljük.

Ne trágyázzuk túl

Az otthon készített komposzt használata jó döntés, dúsíthatjuk vele a növények talaját. Viszont nem szabad túlzásba vinni a tárgyázást,

mert kártevőket és más rovarokat vonzhat magához.

Ráadásul a túladagolás a növénynek sem jó.

Betakarítás és metszés

A betakarítás során vágjunk le néhány ágat, ne húzzuk ki gyökerestől a földből a növényt. Ezzel megöljük, és újra kell kezdeni az ültetést. A fűszernövényeket akkor is meg kell metszeni, ha nem tervezünk főzni vele, mert így egészségesen tarthatjuk őket.