11 apró változás, amely segíthet a fogyásban

fogyás, fogyókúra
Vágólapra másolva!
Ha fogyni akarunk, nem feltétlenül kell világmegváltó diétákban gondolkodnunk. Néha a kicsi, vállalható változások is jelentős eredményekhez vezethetnek. Ráadásul a kisebb változásokat könnyebb betartani, így hosszú távon is képesek vagyunk e szerint élni. Így még az egészségünk is biztonságban marad, ami egy túlságosan korlátozó diéta esetén nem mondható el.
Vágólapra másolva!

1. Ellenőrizzük az adagokat! Nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogy mennyit.

2. Ne siettessük az étkezést!

A túlevésre a „gyorsan bekapok valamit" szokás is hatással van. Ha túl gyorsan eszünk, nem lesz elég ideje az agynak, hogy felvegye a ritmust, és feldolgozza a teljesség érzését. Mire elkezdjük érezni, hogy feszül a gyomrunk, már rég túlettük magunkat.

Forrás: Shutterstock

3. Igyunk gyakran vizet! A megfelelő vízfogyasztás pozitív hatással van az emésztésre és az anyagcserére is.

4. Szánjunk időt az ételkészítésre! Érdemes elkerülni a gyorsételeket, és inkább valami táplálót bevinni a szervezetünkbe.

5. Ha eszünk, akkor csak együnk! Koncentráljunk az étkezésre, ne tévézzünk, és ne telefonozzunk. Ha nem figyelünk oda, ismét azt érjük el, hogy túlesszük magunkat.

6. Reggelizzünk! A reggeli kihagyása miatt napközben sokkal éhesebbek leszünk, nagyobb a valószínűsége, hogy túlesszük magunkat, ráadásul, ha gyötör a farkaséhség, inkább választunk egészségtelen ételeket.

A reggeli legyen fehérjében és rostban gazdag!

7. Egy snack is lehet tápláló! Nem feltétlenül kell lemondani a nassolás élvezetéről, ha jól választjuk meg a nassolnivalókat. Két étkezés között ehetünk dióféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, zöldségcsipszet, házi müzlit, stb.

8. Szükséges az elegendő alvás! Az alváshiány befolyásolja az étvágycsökkentő hormonok működését, tehát ezáltal az étvágyat is.

9. Használjunk kisebb tányérokat! Így elkerülhetjük, hogy túl sok ételt szedjünk ki, aztán túlegyük magunkat. Ha kisebb tányérról eszünk, hajlamosabbak vagyunk kevesebbet enni.

10. Együnk több zöldséget! A zöldségek rostban gazdagok, tehát fokozzák a jóllakottság érzését. Ráadásul tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer működéséhez.

11. Vezessünk étkezésnaplót! Mivel idő, mire ezek a kis változások elérik a hatásukat, érdemes étkezésnaplót vezetni, és feljegyezni a tapasztalatokat.