Kenyér egy óra alatt, sütemény tej, vaj és tojás nélkül

egészség, táplálkozás, evés, diéta
Vágólapra másolva!
Mi volt a múlt hét szenzációja? Az egyórás kenyérrecept és a sütemény, amelyhez se vajra, se tojásra, se tejre nincs szükségünk. Pedig máglyarakást, svéd húsgolyókat és vajat is készítettünk otthon. Habteát kortyolgattunk, II. Erzsébet királynő kedvenc pogácsáját majszoltuk, mindeközben piaci lángosról álmodoztunk. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Ezt a sütit akkor sütjük, ha se tojás, se tej, se vaj nincs otthon

Ezzel a recepttel nem lehet félrenyúlni. Könnyű elkészíteni, ráadásul, ha túl szárazra sikerül, még így is fogyaszthatjuk pudinggal és tejszínhabbal vagy fagylalttal. Plusz pont ennek a desszertnek, hogy se tojás, se tej, se vaj nem kell bele, ráadásul negyvenöt perc alatt kész van.

A kávéfogyasztás hatással van az ízek érzékelésére

A kávé nemcsak egy ital, hanem egy rituálé szerves része. A nap kezdetétől a nap végéig a kávé az egyik legjobb társ, ha egy kis pörgésre vágyunk. De azt vajon tudtuk, hogy a kávé hatással van arra, hogyan érzékeljük az ízeket? A legújabb tanulmány szerint a túl sok kávé fogyasztása befolyásolja az ízérzékelést.

Forrás: Shutterstock

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az édes ételeket még édesebbnek érezhetjük, ha kávét iszunk. Az Aarhusi Egyetem kutatását a Foods tudományos folyóiratban tették közzé. A kísérletben 156-an vettek részt, tesztelték a szaglást és az ízérzékelést is kávéfogyasztás előtt és után. A szaglásra nem volt hatással a kávé, ám az ízérzékelésre igen.

5 gasztrofilm, ami a hangulatunkat is felpezsdíti

Dobjuk fel a hétköznapokat néhány szórakoztató gasztrofilmmel! A munka és a gyerekek mellett szakíthatunk magunkra egy kis időt, és pihenésképp elutazhatunk a gyönyörű Olaszországba, Indiába és akár Franciaországba is. Íme az öt legjobb főzős film!

Ilyen egyszerű otthon vajat készíteni

Tévhit, hogy vajat készíteni bonyolult. Csupán néhány eszköz és alapanyag kell hozzá, és a köpülő nincs rajta a listán. Próbáljuk ki! Készítsünk otthon vajat ennek az egyszerű receptnek a segítségével, és kenjük házi kenyérre.

Forrás: Shutterstock

Az otthon készített vaj valami isteni! Használhatjuk ugyanúgy, mint a boltit – kenyérre kenve, szószokhoz, süteményekhez. A vajunk csak annyira lehet egészséges, mint amennyire a tejszín az, amiből készíteni fogjuk.

1 órás kenyérrecept, ha nincs ideje boltba menni

Sokan azt gondolják, hogy kenyeret készíteni macerás dolog. Órákig kell keleszteni, gyúrni, eltelik egy fél nap, mire ehető lesz. Csakhogy ez nem feltétlenül igaz. Itt van például ez a recept, amellyel egy óra alatt kenyeret varázsolhatunk az asztalra.

7 trükk elfoglalt szülőknek, amivel időt takaríthatnak meg a konyhában

Egy átlagos hétköznapon sincs túl sok időnk sütni és főzni, most meg aztán – hogy nyakunkon vannak a gyerekek és a házi feladatok – végképp nincs. Nehéz összeegyeztetni a home office munkákat, a gyerekek tanulását és a háztartás vezetését.

Forrás: Shutterstock

Piszkos tányérok, lisztes munkalap, végeláthatatlan, időigényes feladatok – ilyennek látjuk a főzést és a sütést. Itt van azonban néhány konyhai tipp, amely nemcsak időt, hanem energiát is megtakarít nekünk a konyhában.

Ilyen egyszerű a semmiből főtt tésztát készíteni, villámgyorsan – videó

Tésztát legtöbbször a boltban veszünk, az utóbbi időben azonban elkezdtük otthon készíteni. Liszt és tojás, összegyúrom, felvagdosom, belisztezem, egy részét kifőzöm, egy részét elteszem. Igen ám, de mit lehet tenni, ha nincs otthon tészta és szorít az idő, mert korog a gyomrunk? Hogyan varázsolhatunk gyorsan tésztát a semmiből?

A habkávénak leáldozott, itt a habtea

Néhány hete a dalgona kávé, vagyis a habkávé meghódította az egész világot. Ez egy felvert, habos kávé, amely néhány hét alatt vált mindenki kedvencévé. Ennek mintájára azonban új trend kezdett terjedni az interneten, mégpedig a matcha habtea.

Forrás: Shutterstock

Miért szerették annyira a dalgona kávét? Azért, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul különleges és esztétikus. Tökéletesen megállja a helyét a közösségi médiában. Senki nem hitte volna azonban, hogy ilyen könnyű megfejelni ezt a trendet egy zöld itallal.

8 ok, amiért a zellerszár lesz az új kedvenc zöldségünk

A zellerszár egy népszerű, alacsony kalóriatartalmú snack, amelyet sokszor fogyasztanak nyersen. Ennek oka, hogy párolás és sütés során a benne lévő tápanyagok egy részét elveszti. Rengeteg antioxidáns és tápanyag van benne, számos egészségügyi előnnyel jár, ha rendszeresen esszük. Összegyűjtöttünk néhány okot, amely bizonyítja, hogy a zellerszár lesz az új kedvenc zöldségünk.

A híres svéd húsgolyók receptje tejszínes szósszal

Hiányoznak kedvenc éttermi fogásaink? A jó hír, hogy ezeket az ínycsiklandó ételeket otthon is bármikor elkészíthetjük. Vegyük például a svéd húsgolyók receptjét, amelyet a tejszínes szósz tesz olyan tökéletessé. Amint behunyjuk a szemünket az első falatnál, látjuk magunk előtt a kedvenc éttermünk berendezését, halljuk a zenét, az emberek duruzsolását és érezzük az illatokat. Próbáljuk ki!

Forrás: Getty Images

Íme II. Erzsébet királynő kedvenc pogácsájának receptje

Darren McGrady, az egykori királyi séf létrehozott egy YouTube-csatornát, ahol azokat a recepteket osztja meg, amelyeket évekig készített a királyi családnak. Elárulta, hogy bárhová is utaztak a királynővel, ő mindig leült délután teázni, és mindig igényelte kedvenc pogácsáját. Most pedig nekünk is lehetőségünk van elkészíteni ezt a fenséges receptet.

Olcsó burgonyás étel ebédre, 35 perc alatt

Az utóbbi időben a krumpli lett az új kedvenc alapanyagunk. Annyi mindent készíthetünk belőle gyorsan, egyszerűen és olcsón, hogy számon sem tudjuk tartani a recepteket. Ott van például a rakott krumpli, a paprikás krumpli, a krumplifőzelék és a nudli, ami lekvárral és porcukorral a legfinomabb. Legyen ezúttal ez az ebéd!

Kíváncsi a házi krémes és a piaci lángos receptjére? Akkor lapozzon tovább!