Elvesztette a Michelin-kalauz elleni perét az egykor háromcsillagos francia séf

Vágólapra másolva!
Marc Veyrat híres francia séf elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amelyet azért indított, mert La Maison des Bois nevű étterme idén csak két csillagot kapott a korábbi három helyett.
Vágólapra másolva!

Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, januárban minősítették vissza.

Egyeurós jelképes kártérítést követelt Veyrat a visszaminősítése után elszenvedett károkért és sérelemért.

Az illetékes nanterre-i bíróság keddi döntése szerint Veyrat semmilyen bizonyítékkal nem igazolta, hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna.

A Francia-Alpokban található Manigod településen működő étterem mesterszakácsa januárban jelentette fel a kalauz szerkesztőit, követelve, hozza nyilvánosságra minősítésének feltételeit, igazolja bizonyítékokkal szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.

Az étteremkalauz igazgatója, Gwendal Poullennec márciusban egyebek között azzal magyarázta döntésüket, hogy

az étlapon található fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel,

és brit cheddar sajtot tettek az egyik ételbe, holott Veyrat folyton azzal henceg, hogy csak szülőföldjén készített sajtokat használ.

A maga nemében páratlan per nagy érdeklődést váltott ki azért is, mert a fekete fedora kalapjáról közismert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját, majd visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.

Richard Malka, a Michelin-kalauz ügyvédje szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát, és azt, hogy a Veyrat által előadott sérelem képzelt és alaptalan volt.

A kalauz képviselői a bíróság előtt azzal érveltek, hogy

nem hozhatják nyilvánosságra értékelési rendszerük módját, szempontjait, mert azzal fel kellene fedniük éttermi kritikusaik személyazonosságát,

akik ezután nem látogathatnák inkognitóban a vendéglátóhelyeket.