Szilveszteri gasztrobabonák: mit együnk és mit ne?

újév
Vágólapra másolva!
Évszázadokon át minden kultúrában voltak szokások és babonák, amelyek a szilveszterhez vagy az új évhez kapcsolódtak – így van ez manapság is. Hiszen még mindig lencsével köszöntjük az új évet a gazdagság reményében, szilveszter napján pedig csirkét sütünk, hogy elkaparja az előző év bajait.
Vágólapra másolva!

Tegyünk rendet!

Azt is szokták mondani, hogy mielőtt az óra elüti az éjfélt, és átlépünk az új évbe, érdemes rendet tenni a konyhában és a kamrában, illetve feltölteni az összes tárolóedényünket, mint a cukortartó vagy a zsíros vödör. Ha ezt nem tesszük meg, és üres tárolókkal meg rumlis kamrával lépünk át az új évbe, akkor szűkölködni fogunk, és a rendetlenség is gyakori vendég lesz nálunk.

Mit együnk és mit ne?

Amit ehetünk december 31-én, azt már nem ehetjük január 1-jén. Az év utolsó napján szabad enni csirkét, halat, vadat és pulykát is, ám az év első napján már nem.

A csirke elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad elszalad vele, a pulyka pedig haragot hoz, ha január 1-jén esszük.

Így jogosan merül fel a kérdés: de hát akkor mi marad? Minél több lencsét eszünk, annál gazdagabbak leszünk a babona szerint, úgyhogy bátran szedjük tele akár többször is a tányérunkat. Ha nem vagyunk oda a lencséért, ehetünk feketeszemű babot is.

A lencséhez hasonlóan a pezsgő is a jólét ígéretét hordozza magában. Ha pezsgővel koccintunk éjfélkor, akkor az új év a bőség jegyében telik majd.

Spanyolországban nem pezsgővel várják az éjfélt, hanem szőlőszemekkel Forrás: Shutterstock

Babonák a határon túl

Persze nemcsak nekünk vannak szilveszteri és újévi szokásaink, hanem a világ számos országának is. Spanyolországban például nem pezsgővel várják az éjfélt, hanem szőlőszemekkel. Méghozzá 12-vel, ami az új év 12 hónapját jelöli.

Ha a hónapot szimbolizáló szőlőszem édes, az a hónap szerencsés lesz, ha savanyú, akkor szerencsétlen.

Latin-Amerikában üres bőröndöket tolnak a bejárati ajtó elé, hogy a következő év kalandokkal és utazásokkal teli legyen. Argentínában a babot tekintik szerencsés újévi ételnek. Ha közvetlenül éjfél előtt eszik, bebiztosítják a munkahelyüket a jövő évre is.

Bútordobálás és törött tányérok

Dániában a törött edényeket nem dobják a kukába, hanem megőrzik őket, majd szilveszterkor a barátok vagy a család otthonába viszik a darabokat a szerencse gesztusaként. Johannesburgban, Dél-Afrikában a helyiek régi bútorokat dobnak ki az ablakon.

Ez valószínűleg azt akarja szimbolizálni, hogy a régi megsemmisül, hogy teret engedjen az újnak.

Észtországban az emberek 7-12-szer esznek az újév első napján, hogy 7-12 férfi erejét birtokolhassák az új évben. Skóciában pedig, az első személynek, aki átlépi az otthonod küszöbét, ajándékok széles választékával kell meglepnie: érme, só, kenyér, whisky stb.