20 tipp, hogyan ne hízzunk az ünnepek alatt

fogyás, ünnepek, karácsony,
Vágólapra másolva!
A karácsony tökéletesen alkalmas arra, hogy felszedjünk néhány kilót. Ülünk az asztal körül, pihengetünk délutánonként, közben pedig ki sem esik a kezünkből a mézeskalács és a csirkecomb. Aztán ha egyszer csak az utunkba akad a mérleg és ráállunk, mindketten kiakadunk. Hogyan lehet ezt megakadályozni? Mit tegyünk, hogy ne szedjünk fel plusz kilókat az ünnepek alatt? Összeszedtünk 20 tippet, amelynek segítségével elkerülhetjük a túlzott súlygyarapodást.
Vágólapra másolva!

1. Szervezzünk aktív programokat a családdal és a barátokkal

A közös tévézés sok család ünnepi hagyománya, ám az inaktivitás hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Szervezhetünk helyette közös programokat, mint a bowling, a közös séta a karácsonyi vásárban vagy a szabadulószoba.

2.Figyeljünk oda a felesleges nassolásra

Különböző süteményektől és desszertektől roskadozik az asztal karácsonykor. Így bizony könnyű belesétálni a csapdába és annyit enni belőlük, amennyitől majd kipukkadunk.

Ügyeljünk rá, hogy mértékkel fogyasszuk a finomságokat!

Otthon készíthetünk egészséges desszerteket, ám például a barátoknál vagy a rokonoknál erről nem tudunk gondoskodni. Ekkor azonban gyakorolhatjuk az önuralmat és megállhatunk egy szelet tortánál vagy süteménynél.

Hiába eszünk mértékletesen a hétköznapokban, az ünnepekkor valahogy mindig megnöveljük az adagok méretét Forrás: Shutterstock

3. Figyeljünk az adagokra

Hiába eszünk mértékletesen a hétköznapokban, az ünnepekkor valahogy mindig megnöveljük az adagok méretét. A legjobb módszer ennek kiküszöbölésére az adagok méretének csökkentése vagy kisebb tányér választása.

4. Ha eszünk, ne foglalkozzunk mással

Ez az időszak gyakran telik rohanással és ilyenkor épp csak bekapunk valamit. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy

akik nem figyelnek oda magára az étkezésre, hanem mást is csinálnak közben, nagyobb valószínűséggel szednek fel pár kilót.

Ennek az az oka, hogy nem tudnak figyelni a teljességérzetre, mert épp mással vannak elfoglalva. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy étkezés közben csak az evésre koncentrálunk és nem a telefonunkra vagy a tévére.

5. Aludjunk!

Az alváshiány szintén okozhat súlygyarapodást. Ennek az az oka, hogy akik nem alszanak eleget, általában éhesebbek napközben, több kalóriát visznek be és kevesebbet mozognak. Sőt, az alváshiány az anyagcserénkre is hatással van.

A rost fokozza a teltségérzetet Forrás: Shutterstock

6. Szabályozzuk a stresszt

Azoknak az embereknek, akik sokat stresszelnek, magas a kortizol, vagyis a stresszhormon szintje. Azért kapcsolták össze a súlygyarapodással, mert stressz hatásár többet eszünk.

Ezenkívül a stresszes életmód fokozhatja a gyorsételek utáni vágyat.

Csináljunk légzőgyakorlatokat, mozogjunk, meditáljunk vagy jógázzunk.

7. Tartsuk fenn a fehérjeegyensúlyt

Az ünnepi ételek jellemzően szénhidrátban gazdagok, ám fehérjében szegények. A fehérjék fokozzák a teltségérzetet, növelik az étvágycsökkentő hormonok szintjét és fokozzák az anyagcserét. Jó fehérjeforrások például a baromfi, a hal, a bab és a quinoa.

8. Összpontosítsunk a rostokra

A rost fokozza a teltségérzetet, fogyasztása csökkentheti a teljes kalóriabevitelt. Sajnos sok általános ünnepi ételben nincs megfelelő mennyiségű rost.

Érdemes pótolni ezeket zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel, diófélékkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

9. Korlátozzuk a kóstolást

Bizony megesik, hogy addig-addig kóstolgatjuk az ételt, hogy szinte jóllakunk vele. Fontos a kóstolás, különösen, ha másoknak főzünk, de egy apró falat bőven elegendő.

10. Készüljünk egészséges alternatívákkal

Ha vendégségbe megyünk, vihetünk magunkkal valamilyen egészséges snacket vagy süteményt, amit mi készítettünk. Amikor körbekínáljunk, mi is bekaphatunk belőle egy-egy falatot.

Az alkohol és az üdítők rengeteg üres kalóriát tartalmaznak Forrás: Shutterstock

11. Korlátozzuk a desszertfogyasztást

Desszert nélkül nincs ünnep. Töméntelen mennyiségű desszert nélkül meg aztán végképp. Akárhová megyünk vendégségbe, mindenhol süteményekkel kínálnak,

ami túlzott cukorfogyasztáshoz és persze súlygyarapodáshoz vezet.

Ahelyett, hogy minden süteményt megkóstolnánk, fókuszáljunk inkább a kedvenceinkre és csak abból együnk.

12. Mi a helyzet az üres kalóriákkal?

Az alkohol és az üdítők rengeteg üres kalóriát tartalmaznak, amelyek mind-mind a fenekünkre vagy a combunkra (kinek hova) rakódnak. Ezenkívül, ha alkoholt fogyasztunk, megnő az étvágyunk, így még többet eszünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy korlátozzuk a magas kalóriatartalmú italok fogyasztását.

13. Csökkentsük a tányérméretet

Az emberek hajlamosak nagyobb adagot fogyasztani, mint amennyi elég lenne, ha nagyobb tányér kerül eléjük. Ugyanakkor, ha csökkentjük a tányérméretet, automatikusan csökken az adag is.

14. Módosítsuk a recepteket

A receptek kalóriatartalmát sokféle módon csökkenthetjük. Cukor helyett használhatunk természetes édesítőszereket, csipsz helyett ehetünk aszalt vagy friss gyümölcsöt,

vaj és cukor helyett ízesítsünk kivonatokkal, mint a vanília vagy a mandula, édes italok helyett készítsünk gyümölcsökkel ízesített szénsavas vizet stb.

16. Legyen egy ellenőrünk

Sokan számolnak be arról, hogy sikeresebben érik el a kívánt súlyt, ha van egy barát vagy egy társ, aki segíti őket. Találjunk valakit, akinek hasonló céljai vannak, mint nekünk, és figyelmeztet, ha egy újabb szelet süteményért nyúlnánk.

Találjunk valakit, akinek hasonló céljai vannak, mint nekünk, és figyelmeztet, ha egy újabb szelet süteményért nyúlnánk Forrás: Shutterstock

17. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

A dobozos burgonyapüré és a gyorsfagyasztott hús nem a legjobb választás – sem most, sem a mindennapokban. Bár gyorsan és könnyen elkészíthetők, sok felesleges cukrot és egészségtelen zsírokat tartalmaznak.

18. Tervezzünk előre

Ha vendégségbe vagy valamilyen rendezvényre megyünk, érdeklődjünk a felszolgált ételek után. Dönthetünk úgy, hogy viszünk saját készítésű desszertet például, főleg ha valamilyen érzékenységben szenvedünk.

Hasznos lehet például egészséges ünnepi recepteket is gyűjteni.

19. Korlátozzuk magunkat egy tányérra

Sok rendezvényen svédasztalos megoldással tálalják ki az ételeket. Ez persze lehetőséget ad arra, hogy többször forduljunk és túlegyük magunkat. Kivéve akkor, ha egyetlen tányérra korlátozzuk magunkat és nem fordulunk többször.

20. Húzzuk meg a határokat

Az ünnepek alatt bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni minden tervünkről és célunkról. Majd holnap elkezdem a diétát – szoktuk mondani, de hogy melyik holnap, azt senki nem tudja. Ha komolyak a szándékaink, akkor azonban muszáj meghúzni a határokat.