Ételek az év végi szorongás és stressz ellen

feszült stresszes Ideges vagy? Így nyugtasd le magad
Vágólapra másolva!
Nemcsak a felnőttek, hanem már a gyermekek is tapasztalhatnak szorongást és stresszt. Akár a barátok, akár az iskolai teljesítmény, akár az új készségek elsajátítása miatt. Bárhogy is, tudni kell, hogy a folyamatos szorongás hatással van az alvásminőségre is, amely pedig elengedhetetlen a fizikai és érzelmi egészséghez. Hogyan kezeljük hát a szorongást a családban?
Vágólapra másolva!

Az, hogy szakemberhez fordulunk, akár magunk, akár a gyermek miatt, csak az egyik út. A szorongás kezelésére vannak más módszerek is, mint például a testmozgás vagy az étkezés.

Bizonyos alapanyagok hatással vannak a testünk szerotoninszintjére.

Ez egy neurotranszmitter, amely az agyra hat. Ha alacsony a szintje, az szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A másik agyi hormon, ami csökkenti a szorongást, az oxitocin.

Forrás: Shutterstock

Az esszenciális aminosavak rendszeres fogyasztása növeli a szerotoninszintet. A spenót, a vízitorma és a szójabab nagy mennyiségű L-triptofán aminosavat tartalmaznak, ugyanakkor a tökmag, a szezámmag, a kesudió és a csicseriborsó szintén jó forrása.

A spenótból például készülhet saláta vagy zöld turmix, tökmagot ehetünk magában, de akár a tökkrémleveshez adva is.

Ráadásul a diófélékben lévő rost probiotikumként szolgál, amely táplálja például a gyermekek egészséges bélbaktériumait. A baktériumegyensúly helyreállítása és a szorongás ugyancsak összefüggnek.

Néhány állati fehérje, például a pulyka, lazac, tojás szintén tartalmaz L-triptofánt.

Ugyanakkor tudni kell, hogy a növényi alapú étrend sokkal egészségesebb választás. Aztán ott vannak a fermentált élelmiszerek, amelyek természetesen egészséges baktériumokat tartalmaznak, mint a Lactobacillus reuteri. Ez az oxitocinra van hatással.

Az Ómega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása is az előnyünkre válik, ha sokat stresszelünk. Jó forrása az olajos halak, például a lazac, a makréla, a dió és a chiamag, de akár étrendkiegészítő formájában is bevihetjük. Ám ha valóban biztosra akarunk menni, akkor fordulhatunk a nyugtató teákhoz is, mint a kamilla. A Pennsylvaniai Egyetemen végzett klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a kamilla csökkentheti a szorongás tüneteit.