A legfinomabb diós bejgli: aranybarna, roppanós héj, édes töltelék

bejgli
Vágólapra másolva!
Egy karácsony sem telhet el jó házi bejgli nélkül. A legfinomabb, mint mindig, amit a mama vagy anya készít, idén azonban mi is megcsillogtathatjuk a tudásunkat. Itt van például a legfinomabb diós bejgli receptje lépésről lépésre. Elkészítése még egy kezdő konyhatündérnek sem fog gondot okozni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Diós bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 5 evőkanál cukor
  • 225 g sózatlan vaj, kockára vágva
  • 3 tojássárgája
  • 226 g tejföl
  • 510 g liszt
  • 1 csomag aktív száraz élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 240 ml magas zsírtartalmú tej
  • 215 g cukor
  • 315 g őrölt dió
  • 1 citrom héja
  • 100 g mazsola
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a cukrot, a vajat, a tojássárgáját és a tejfölt egy konyhai robotgéppel.
Lassan adjuk hozzá a lisztet és az élesztőt folyamatos keverés mellett.
Ha a tészta túl nedvesnek tűnik, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, akkor pedig tejet evőkanalanként.
A tésztának könnyen kezelhetőnek kell lennie.
Formázzunk belőle golyót, fedjük le nedves konyharuhával, és tegyük félre.

A töltelék elkészítéséhez melegítsük fel a tejet és a cukrot. Keverjük addig, amíg szirupos állagú lesz.
Adjuk hozzá a diót, és keverjük jól össze.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá egy citrom héját és a mazsolát. Hagyjuk kihűlni.
Osszuk a tésztát három részre, majd nyújtsuk ki egyesével lisztezett felületen.
Tegyük a töltelék 1/3-t a tésztára és tekerjük fel. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a hajtás végével lefelé.
Ismételjük meg ugyanezt a maradék tésztákkal.

A tojást keverjük össze az egy evőkanál vízzel, kenjük meg vele a tésztákat, majd hagyjuk egy órát pihenni.
Miután a tészta megkelt, süssük 190 fokra előmelegített sütőben 35-45 percig, vagy amíg aranybarna lesz.