Hús? Egy desszertbe? Hagyományos karácsonyi húsos pite Angliából

húsos pite
Vágólapra másolva!
A karácsony elképzelhetetlen Angliában húsos pite nélkül. Ezeket a furcsa desszerteket a 16. század óta fogyasztják az ünnepek részeként. Kezdetben csak húsból készült, ma már szárított gyümölcsöket, cukrot és különböző fűszereket is tesznek hozzá. Mi most a hagyományos receptet mutatjuk meg önnek.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Húsos pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 350 g liszt
  • 225 g vaj
  • csipet só
  • 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 776 g darált hús
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a lisztet, a vajat és a sót egy nagy tálba. Morzsoljuk el a vajat a lisztben, azután keverjük hozzá a tojást egy hideg kés segítségével.
Adjunk hozzá egy-egy teáskanálnyi hideg vizet, keverjük addig, amíg összeáll a tészta.
Tekerjük be egy folpackba és tegyük a hűtőbe 15 percre, de legfeljebb 30 percre.
Vegyük elő a muffinsütőt, közben enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta 2/3-át.
Szaggassunk belőle köröket és béleljük ki a muffinsütő formáit.
Töltsük meg hússal 2/3-ig.
A fennmaradó tésztát is nyújtsuk ki, vágjunk belőle köröket, csillagformát vagy virágformát és tegyük a tetejére.
A széleit nedvesítsük meg hideg vízzel és nyomkodjuk jól össze.
Csináljunk késsel lyukat a tetejére, hogy a gőz tudjon távozni.
Süssük 20 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Vegyük ki a sütőből és szórjuk meg porcukorral.