Így helyettesítsük a zsemlemorzsát

zsemlemorzsa
Vágólapra másolva!
Ön járt már úgy, hogy nekifogott főzni és rájött, hogy egy bizonyos hozzávaló hiányzik a kamrából? Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy rohanunk a boltba, vagy pedig helyettesítjük az adott élelmiszert, ha lehetőségünk van rá. Persze vannak olyan alapanyagok, amelyeket nem lehet pótolni, viszont például a vajat, a sütőport, a tojást, a tejet vagy az olajat bármikor. Sőt, akár a zsemlemorzsát is!
Vágólapra másolva!

Az egyik kiváló megoldás a zsemlemorzsa helyettesítésére a perec. Tegyük egy aprítógépbe és dolgozzuk finomra. Tökéletes, ha húsgombócot vagy fasírtot készítünk. Ha valamivel durvábbra hagyjuk,

akkor ropogós bevonata lehet a rántott ételeknek.

Mivel azonban a perec általában sózott, nyugodtan kihagyhatjuk vagy lecsökkenthetjük a sót a receptben.

Forrás: Shutterstock

Szóba jöhetnek tovább a diófélék is, amelyeket szintén aprítógépben zúzhatunk össze. Különösen ízletesek például a csirkés vagy halas receptekben. A húsgombóchoz nemcsak a perec, hanem például a keksz is szóba jöhet. Sőt, a vajas vagy fűszeres kekszek ráadásul extra ízt is adnak az ételhez.

A zab fantasztikus alternatívája lehet a zsemlemorzsának, főleg mivel vásárolhatunk belőle gluténmenteset is.

Egy aprítógépben finom port készíthetünk belőle. Ha panírhoz használjuk, keverhetünk bele szárított fűszernövényeket is, hogy még ízletesebb legyen.

Házi zsemlemorzsa készítéséhez használhatunk friss vagy száraz kenyeret is.

Ha van a kamrában néhány megmaradt szelet vagy zsemle, esetleg kifli, akkor máris meg vagyunk mentve. Hasonló a helyzet a kukoricapehellyel is, hiszen szintén mentőövet dobhat nekünk. Tegyük egy zacskóba és törjük morzsává, használjuk fel rántott ételekhez.

Fasírtnak a főtt rizs és a mandulaliszt is lehet kötőanyaga, sőt ez utóbbi a rántott ételekhez is jól illik.