Ez volt a múlt hét legkedveltebb desszertje

Napóleontorta
Vágólapra másolva!
A múlt hetünk igazán édesen telt: készítettünk süteményt tíz perc alatt, lerántottuk a leplet a legfinomabb mézeskalácsról és megnéztük, milyen desszertekkel ünneplik a karácsonyt a világ különböző országaiban. Az összes megosztott recept közül azonban a napóleontorta volt a befutó. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Napóleontorta: ropogós tészta gazdag pudingréteggel

A napóleontorta 1912-ben született, ezzel akarták megünnepelni az orosz napóleoni hadjárat 100. évfordulóját. A desszert azóta sokat változott, de a vajas tészta és a gazdag vaníliakrém megmaradt. Amint beleharapunk, rögtön megértjük, miért terjedt el a világban és miért örvend ma is töretlen népszerűségnek.

Túl csípős lett az étel? Így javítson rajta

Járt már úgy, hogy alig várta az ebédet, amíg rá nem jött, hogy túl csípősre készítette? Már az első kanál kóstoló után is tüzet okádott, hogy fog így elfogyni az egész? Ha ilyen helyzetbe kerül, ne aggódjon! Nincs olyan probléma, amit egy kis konyhai trükkel ne lehetne megoldani.

Forrás: Shutterstock

A tejtermékek csökkentik a csípős ízt. Nem véletlenül szokták mondani, hogy igyunk tejet, ha nagyon csípőset eszünk. Tej, túró, tejszín, tejföl – amelyik az ételhez illik, azt válassza. Netán egyik sem? Akkor sincs semmi gond, hiszen van még trükk a tarsolyunkban.

Készítsen kókuszos-mandulás szaloncukrot karácsonyra

Zselés, kókuszos, marcipános, rumos – a hagyományos szaloncukor fogadtatása általában vegyes. Vannak, akik nem szeretik, míg mások nem győzik leenni a fáról. Ízlések és pofonok – szokták mondani. Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy akik nem szeretik a szaloncukrot, őket is le fogja nyűgözni ez a recept.

A közösségi média túlzott használata hatással van az étkezésre

A legfrissebb tanulmány szerint a közösségi média túlzott használata hatással lehet a gyerekek és a serdülők étkezési szokásaira. A felületeken található tartalmak testképzavart idézhetnek elő, amely arra készteti a fiatalokat, hogy egészségtelen döntéseket hozzanak meg a táplálkozás során.

Forrás: Shutterstock

Az erről készült tanulmány az Eating Disorders nemzetközi folyóiratban jelent meg. Összesen 996 serdülő vett részt a kutatásban. Míg számos tanulmány elsősorban a közösségi média testképre gyakorolt hatására fókuszál, ez az első, amely azt vizsgálja, hogyan kapcsolódik mindez az étkezéshez.

Így díszítse fel a karácsonyi mézeskalácsot

Az már biztos, hogy nincs karácsony mézeskalács nélkül. Mivel azonban rengeteg idő elkészíteni, érdemes már jóval az ünnepek előtt nekifogni. Főleg mivel biztosan nem lesz elég az egy adag, így érdemes duplával számolni. De hogyan díszítsük fel?

Ezért együnk retket télen

Az ősz és a tél beköszöntével gyakran elfeledkezünk a retekről, pedig roskadoznak a piac standjai a feketétől, a sörtől és a jégcsapretektől. Fogyasztása az ókori Kínáig és Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a piramisépítő munkásokat ez tartotta erőben.

Forrás: Shutterstock

A retek önmagában is gyógyír, ugyanakkor nagymamáink a mézes retekre esküsznek. Kivágták a retek belsejét, mézet öntöttek bele, állni hagyták egy estén át, majd másnap a retekleves mézet ették meg. Emellett kiváló rost-, magnézium-, kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, antioxidáns- és C-vitamin forrás.

Fáradt, enervált és nincs energiája? Talán ez az oka

Újra megerősítették bennünk azt, amit már eddig is tudtunk, ám gyakran figyelmen kívül hagytunk: a táplálkozás nagyban befolyásolja az életminőséget. Nemcsak az egészségünkre, hanem az energiaszintünkre is hatással van.

Ezekbe az éttermekbe térjen be egy jó magyar klasszikusért

A Kés-Villa-Buda 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját, tele tradicionális fogásokkal. Az étlap célja, hogy olyan körképet adjon, ami megmutatja, milyen a 21. században a hagyományokon alapuló, őszinte budai konyha.

Forrás: Kés-Villa-Buda

Az étlap megmutatja, hová érdemes menni egy-egy magyar klasszikusért: hol ehet az ember rendes húslevest, hol a legjobb a vadas, a rakott burgonya, a borjúpaprikás, hol érdemes csülköt kérni és hova kell elzarándokolni egy tisztességes túrógombócért.

Angliában már kapható kukacos hamburger

A Horizon Edible Insects elkészítette a kukacos hamburgert abban a reményben, hogy elősegítik a környezetbarátabb és fenntarthatóbb fehérjeforrások elterjedését. Szerintük a kukacos húspogácsa jobb, mint a marha.

A boros éttermeket és a borászokat díjazták

Idén is öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hatodik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.

A legfinomabb mézeskalács az ünnepi időszakra

Amikor a karácsonyi süteményekre gondolunk, először mindig a mézeskalács jut az eszünkbe. Nem is csoda, hiszen a karácsony nem teljes nélküle – bár ahány ház, annyi szokás, mindenki máshogy készíti. Ezt a receptet a melasz és a fűszerek, mint a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg teszi mennyeivé.

Kíváncsi, milyen desszertekkel ünneplik a karácsonyt a nagyvilágban? Akkor lapozzon tovább!