Napóleontorta: ropogós tészta gazdag pudingréteggel

Napóleontorta
Vágólapra másolva!
A napóleontorta 1912-ben született, ezzel akarták megünnepelni az orosz napóleoni hadjárat 100. évfordulóját. A desszert azóta sokat változott, de a vajas tészta és a gazdag vaníliakrém megmaradt. Amint beleharapunk, rögtön megértjük, miért terjedt el a világban és miért örvend ma is töretlen népszerűségnek.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Napóleontorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 750 g liszt
  • 250 g hideg sós vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • egy csipet só
  • 150 ml nagyon hideg víz

Hozzávalók a krémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 400 g cukor
  • 500 ml tej
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • 500 g sózott vaj lágyítva
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet és a vajat egy robotgéppel, amíg morzsássá válik.
Keverjük össze a tojást, az ecetet és a sót, majd dolgozzuk össze a vajas-lisztes keverékkel.
Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon.
Amint összegyúrtuk, osszuk 8 egyenlő részre, tekerjük alufóliába és tegyük a hűtőbe egy órára.
Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztagolyókat enyhén lisztezett munkafelületen egyenletes köralakban. Olyan legyen, mint a palacsinta.
Tegyük egy sütőlapra, szurkáljuk meg villával és süssük 10 percig.

A pudin elkészítéséhez keverjük össze egy edényben a tojássárgáját, a cukrot, a tejet, a lisztet és a kukoricalisztet.
Forraljuk fel folyamatos keverés mellett.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Keverjük bele a vajat, majd a vaníliakivonatot is.
Egy darab tésztakorongot tegyünk félre, egyet pedig rakjunk egy tányérra. Erre jöhet a pudingréteg, majd egy újabb tésztaréteg.

Rétegezzük addig, amíg a hozzávalók elfogynak. Az utolsó réteg a puding legyen.
A félretett tésztát törjük apró darabokra és szórjuk meg vele a tortát.
Megszórhatjuk egy kis porcukorral, hogy még téliesebb hatást keltsen.
Tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Készítsük el még a hétvégén vagy a karácsonyi asztalra. Biztosan mindenkit lenyűgöz!