Kiderült, hogy pontosan mely órákban kellene étkeznünk a szakértők szerint

evés, étkezés, éjjel, éjszaka, eszik este
Vágólapra másolva!
A szakértők szerint a megfelelő alapanyagok megválasztása és a kalóriák számolása mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mikor eszünk – ha fogyni akarunk. Ezt a tényt több korábbi tanulmány is alátámasztotta.
Vágólapra másolva!

Ezek szerint, ha fogyni akarunk, akkor a nap meghatározott időszakaiban kell ennünk reggel 9 órától este 6 óráig. A reggeli ideje módosulhat a munkarendtől és az ébredéstől függően,

ugyanakkor az este 6 órás időpont kőbe van vésve.

A test természetes ritmusán alapuló étkezés hozzájárulhat a fogyáshoz és az elhízással kapcsolatos betegségek is kisebb valószínűséggel alakulnak ki.

Forrás: Shutterstock

A következő étkezési útmutató a test cirkadián ritmusát, azaz a szervezet belső óráját követi, nem zavarja a test sejtbeli anyagcseréjét.

REGGELIEgy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a 6 és 9:45 között elfogyasztott reggeli hozzájárulhat a test zsírtartalmának csökkenéséhez. Jim White dietetikus szerint az a legfontosabb, hogy ébredés után egy órán belül reggelizzünk meg.

TÍZÓRAI – Erre abban az esetben nincs szükség, ha nehéz reggelit fogyasztottunk, vagy 10 előtt nem sokkal reggelizünk meg.

A testnek körülbelül 2-4 órára van szüksége, hogy megeméssze rendesen az ételt.

White szerint azonban, ha korán reggeliztünk vagy keveset, akkor érdemes tízóraizni, főleg, ha érezzük az éhséget. Így ugyanis fent tudjuk tartani az energia- és a vércukorszintet.

EBÉD – Az ebédet semmiképp se hagyjuk ki. Mindig időzítsük az előtte való étkezés alapján: legalább két óra azért teljen el közöttük.

UZSONNA – White szerint az uzsonnát ebéd után 2-4 órával ejtsük meg. Szintén a vércukorszint stabilizálása miatt van rá szükség. Az Illinois Egyetem túlsúlyos nőkkel végzett kísérlete szerint azok, akik rendszeresen uzsonnáztak,

több zöldséget és gyümölcsöt ettek a nap folyamán, mint azok, akik kihagyták ezt az étkezést.

VACSORA – Egy nemrégiben készült tanulmányban volt arról szól, hogy azok, akik 6 előtt fogyasztották el a vacsorájuk, és nem ettek semmit reggeli 9-ig, nagyobb valószínűséggel fogytak és még jobban is aludtak.

Persze az időzítés és a test ritmusa mellett továbbra is számít, mit és mennyit eszünk – még az ünnepi időszak alatt is.