Olasz gyümölcstorta mézzel és kandírozott naranccsal az ünnepekre

gyümölcskenyér, gyümölcstorta
Vágólapra másolva!
Az olaszok hagyományos gyümölcstortája diófélékből, aszalt gyümölcsökből és mézből készül. Nagyon hasonlít a mi gyümölcskenyerünkre, csak sokkal mézesebb és édesebb. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de vaníliás mázat is készíthetünk hozzá. A lényeg, hogy a receptből ne maradjon ki se a kandírozott narancs, se a datolya.
Vágólapra másolva!

Gyümölcstorta olasz módra

Készítse el még az ünnepek előtt, hogy karácsonykor már fejből és magabiztosan menjen a recept.

Hozzávalók:

  • 200 g méz
  • 250 g cukor
  • 300 g kandírozott narancs, kandírozott citrom, aszalt datolya és szilva keveréke
  • 250 g pörkölt mogyoró vagy mandula
  • 100 g liszt
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • porcukor megszórni

Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centiméteres tortaformát.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Kezdjük el felmelegíteni a méz és a cukor keverékét egy lábasban. Addig hevítsük, amíg a cukor feloldódik.
Durván aprítsuk fel az aszalt, illetve a kandírozott gyümölcsöket és a dióféléket. Keverjük a mézes keverékhez.
Ezután keverjük hozzá a lisztet és a fűszereket is.
Tegyük a tortaformába, forró vízbe mártott késsel simítsuk el a tetejét, szórjuk meg porcukorral és süssük 10 percig.
Még több porcukorral megszórva tálalhatjuk.