Napraforgómag: 5 ok, amiért érdemes enni

matchás szelet
Vágólapra másolva!
A különböző magvak mindig is az étrend részét képzeték szerte a világon. Megfordulnak a főételekben, salátákban, desszertekben vagy turmixokban. Mindegyiküknek vannak egészségügyi tulajdonságai, ám a napraforgómagnak híresen magas a tápanyagtartalma.
Vágólapra másolva!

1. A napraforgómag meglehetősen gazdag E-vitaminban, amely egy zsírban oldódó antioxidáns. Segíthet visszaszorítani a szabad gyökök káros hatásait.

2. A benne lévő élelmi rost mennyisége miatt megkönnyíti az ételek emésztését, és fokozza a teltségérzetet.

A magvak esszenciális zsírsavakat tartalmaznak Forrás: Shutterstock

3. A B1-vitamin és az elektrolitok elegendő energiát biztosítanak, ha aktív és mozgékony nap elé nézünk.

4. A magvak esszenciális zsírsavakat és fitoszterolokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában. Emellett hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez is.

5. A napraforgómag magas magnéziumtartalmáról is ismert. Ez az ásványi anyag segíthet kiszivárogtatni a méreganyagokat a testből. Sőt, emellett idegnyugtató tulajdonságokkal is bír.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Shutterstock

Kakaóvajas, matchás szelet

Hozzávalók:

  • ¾ csésze kakaóvaj
  • ¼ csésze kókuszolaj
  • ½ csésze kesudió, egy éjszakára beáztatva
  • egy csipet tengeri só
  • ½ csésze kókusznektár
  • 1 evőkanál matchapor
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj
  • 1 csésze zab
  • 1 csésze kókuszdió-reszelék
  • 1 csésze mandulapehely
  • 1 csésze napraforgómag

Elkészítés:
Egy serpenyőben olvasszuk meg a kakaóvajat és a kókuszolajat, majd tegyük félre kihűlni.
Egy nagy tálban keverjük össze a zabot, a kókuszreszeléket, a mandulát és a napraforgómagot, azután tegyük félre.
Amikor kihűlt a kakaóvaj és a kókuszolaj keveréke, öntsük egy turmixgépbe a kesudióval, a sóval, a kókusznektárral, a matchaporral, a gyömbérrel és a narancshéjjal. Dolgozzuk simára.
Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis mandulatejet.
Öntsük a napraforgómagos keverékre, és dolgozzuk össze.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt kis tepsibe, majd a hűtőbe egy-két órára.