Desszert Észak-Indiából, ha meleg édességre vágyunk

almabasundi
Vágólapra másolva!
A rabdi egy népszerű észak-indiai desszert, a basundi pedig ennek másolata. Sűrített tejből készül, cukorral ízesítik, tejszínnel teszik még krémesebbé és diófélékkel megszórva tálalják.
Vágólapra másolva!

Az alma egy kedvelt alapanyag, amely minden évszakban elérhető. Magas tápanyagtartalommal bír, édes ízével jól illik a tejes desszerthez. A basundit általában fesztiválok és ünnepi időszakok alatt szolgálják fel.

Almabasundi

Hozzávalók:

  • 500 ml tej
  • 7 szál sáfrány
  • ¼ teáskanál kardamompor
  • 1 csésze frissen reszelt alma
  • 1 teáskanál chiamag
  • 1 evőkanál nádcukor
  • ½ teáskanál limelé
  • mandula

Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet, majd csökkentsük a hőt és főzzük alacsony lángon 1 órán át.
Keverjük hozzá a nádcukrot és főzzük további 25 percig.
Adjuk hozzá a kardamomot, a reszelt almát és a chiamagot, majd a limelevet és a sáfrányt is.
Jól keverjük össze, majd mandulával díszítve tálaljuk.