A nyugati étrend újabb hatását fedezték fel

készétel
Vágólapra másolva!
Nem titok, hogy a nyugati étrend negatív hatással lehet az egészségre. Sajnos a feldolgozott élelmiszerekkel túlterhelt táplálkozás egyre inkább megszokottá válik. Számos tanulmány összekapcsolta a nyugati étrendet olyan egészségügyi problémákkal, mint az elhízás, a cukorbetegség, szívbetegségek és a rák. Emellett a legújabb tanulmány egy eddig ismeretlen hatását is felfedte.
Vágólapra másolva!

Az elhízás és a túlsúly a serdülők depressziójának egyik fő tényezője. A Brain, Behavior and Immunity folyóiratban közzétett tanulmány szerint a nyugati étrend és az elhízás (túlsúly) mellett gyulladásos állapotokhoz és mentális problémákhoz is vezethet.

Forrás: Shutterstock

A nyugati étrend növeli a depresszió kockázatát a tizenévesek körében

Wendy Oddy, a Tasmaniai Egyetem professzora vezette a tanulmányt és bizonyítékot talált arra, hogy mekkora szerepet játszik az étrend a serdülők mentális egészsége szempontjából.

A vörös húsok, a feldolgozott élelmiszerek és az édességek túlzott fogyasztása megnövelheti a depresszió kockázatát és a test gyulladásos állapotának kialakulását.

A kutatásban összesen 1600 gyermek vett részt, akik 14 évesek voltak, illetve 1000 tinédzser, akik 17 évesek voltak. Miután megvizsgálták a gyermekek étrendjét, az egészséges vagy a nyugati csoportba sorolták őket. Így szemmel látható volt a különbség.

Mi okozza a problémát?

Valójában nem meglepő, hogy az alacsony tápanyagtartalmú étrend káros hatással lehet a mentális egészségre.

Hiszen a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és vegyületeket.

Több klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy a jobb minőségű, tápanyagokban gazdag étrendre való átállás segíthet a depresszió leküzdésében is.