A tökéletes rakott krumpli nem álom többé

rakott krumpli
Vágólapra másolva!
A rakott krumpli az egyik legjobb lehetőségünk. Csak fel kell tenni az alapanyagokat főni, picit megpirítani a kolbászt, azután mehet a sütőedénybe. Míg felforr a krumpli és a tojás alatt a víz, illetve míg megsül az egész étel, addig van időnk valami mást csinálni: még a kellemeset is összeköthetjük a hasznossal és például olvashatunk várakozás közben.
Vágólapra másolva!

Mint minden étel, a rakott krumpli minősége is a jó alapanyagokon, na meg néhány praktikán múlik. Burgonyából a barna héjút válasszuk, kolbászból pedig az arany középutat: ne legyen se túl száraz, se túl puha.

Az előbbi esetben nem tud kisülni belőle elég zsír, az utóbbi esetben pedig nehéz szeletelni.

Bár az étel szempontjából még mindig ez a kisebb rossz. Mielőtt felhasználnánk, pirítsuk meg egy evőkanál zsíron és tegyük félre.

A tejföl legyen legalább 20%-os, ne feledkezzünk el a sajtról és persze a füstölt szalonnáról se!

Akárhogy is, ettől még finomabb lesz a végeredmény! A fűszerezést nem kell túlgondolni, maradjunk az egyszerű só és bors kombinációnál. A kolbász helyettesíthető baconnel vagy virslivel is, de akkor hiányozni fog belőle az az ikonikus íz, amelyet csak a kolbász tud megadni az ételnek. A főtt krumpli szeletelésénél figyeljünk a szeletek vastagságára.

Ha nem elég vékony, nem fogja átjárni sem a szalonna, sem a kolbász íze, füstje és zsírja.

Hogy ne legyen túl száraz a végeredmény, ne spóroljunk se a tejföllel, se a szalonnával. Na, meg persze a kolbásszal se, hiszen ez az egyik fő alapanyag íz szempontjából. Az a jó, minél több van benne. Így biztosan mindannyian repetázunk majd.

Forrás: Ács Bori

Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 2 kg krumpli
  • 8 db tojás
  • 200 g kolbász
  • 100 g füstölt szalonna
  • 5 dl tejföl
  • só és bors ízlés szerint
  • zsír

Elkészítés:
Főzzük meg a krumplit sós vízben, héjában, illetve a tojást is keményre.
Karikázzuk fel, majd pirítsuk meg a kolbászt egy evőkanál zsíron.
Szeleteljük csíkokra a szalonnát.
Pucoljuk meg a főtt krumplit és a tojást is, majd szeleteljük fel őket.
Kenjük ki egy kevés zsírral a jénai tálat, majd kezdjük el rétegezni az alapanyagokat.
Kezdjük a krumplival, erre jöhet a kolbász és a szalonna, a tojás, majd újra a krumpli. Rétegezzük addig, amíg az alapanyagok elfogynak. Ízlés szerint tehetünk a rétegek közé is tejfölt.
Kenjük meg a tetejét a maradék vagy az összes tejföllel, szórjuk meg sajttal és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Süssük 40-45 percig, vagy amíg megpirul a tejföl és a sajt a tetején.