900 üveg százéves konyakot és likőrt mentettek meg a tenger mélyéről

konyak
Vágólapra másolva!
Az Ocean X svéd merülőcsoport 900 palack százéves konyakot és likőrt fedezett fel a Balti-tenger fenekén lévő hajóroncsban. A luxus rakományt szállító hajó 1917-ben sérült meg és süllyedt el. Több mint 100 évig volt a tenger fenekén.
Vágólapra másolva!

A Live Science szerint a Kyros hajó rakományát eredetileg orosz arisztokratáknak szánták. A kimentett palackok közül 15 gyógynövénylikőr és 50 konyak még ma is iható. A Balti-tenger hideg vize ugyanis meglepően jó feltételeket biztosít a szeszes italok tárolására. Hamarosan további vizsgálatok és elemzések készülnek az elmélet megerősítésére.

– mondta el Peter Oceanberg, az Ocean X alapítója, az expedíció vezetője.

Noha az első világháború idején Svédország semleges volt, a németek és az oroszok álltak egymással szemben, a német haditengerészet parancsot kapott, hogy süllyesszenek el minden ellátó hajót, amely az orosz kikötőkbe tart. Úgy gondolják, emiatt vált célponttá a hajó,

amely eddig 253 mélyen pihent.

Sőt, a szakértők szerint, mivel találtak pisztolyalkatrészeket és golyókat is, úgy gondolják, hogy háborús készletek is voltak a fedélzeten

A Kyrost először 1999-ben fedezték fel. Ahhoz, hogy a búvárok biztonságosan és könnyen hozzá tudjanak férni a roncshoz, előbb meg kellett tisztítani. A feltárásban húsz év munkája van. Az expedíció úgy gondolja, hogy a kimentett és sértetlen palackok az aukciósházakba kerülnek majd.