Mi a kadha és miért kellene ismernünk?

kadha
Vágólapra másolva!
Ha a télre és a hidegre gondol, mi jut először eszébe? A forró levesek? A forralt bor? Egy pohár gőzölgő tea? Vagy a kadha? Ez utóbbi biztosan nem, de csak azért, mert nem ismeri. A kadha egy ajurvédikus ital, egy teaféle, amelyeket gyógynövényekkel és fűszerekkel készítenek Indiában köhögés és megfázás ellen.
Vágólapra másolva!

Mire van szükségünk hozzá?

Mindössze két csésze vízre, körülbelül három centiméter hosszúságú hámozott gyömbérre, négy-öt darab szegfűszegre, öt-hat darab fekete borsra, öt-hat darab bazsalikomlevélre, egy fél teáskanál mézre és egy fahéjrúdra.

Indiában elsősorban köhögés és megfázás ellen isszák Forrás: Shutterstock

Hogyan készül?

Először forraljuk fel a vizet, közben reszeljük le a gyömbért. Keverjük össze a szegfűszeggel, a fekete borssal és az összetört fahéjrúddal, azután nyomkodjuk össze egy mozsárban.

Miután a víz felforrt, adjuk hozzá a zúzott keveréket és a bazsalikomot.

Főzzük közepes lángon húsz percig. Végül szűrjük le, keverjük bele a mézet és már fogyaszthatjuk is.

Miért fogyasztják?

Indiában elsősorban köhögés és megfázás ellen isszák. A benne lévő bazsalikom például fertőtleníti és megnyugtatja a torkot.

A gyömbér pedig gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és mikrobaellenes hatású.

Elkészítésénél ügyeljünk rá, hogy az összetevőket csak az előírt mennyiségben adjuk hozzá, hogy elkerüljük a gyomorégést.